21 Eylül 2024 Cumartesi

İran ve Rojhilat'ta eylemler sürüyor

Jîna Mahsa Emînî'nin gözaltında öldürülmesi sonrası başlayan ayaklanmayla faşist İran molla rejimi halka dönük baskılarını arttırdı. Halk, faşist molla rejimine karşı eylemlerini sokaklarda ateşler yakarak, "Hamaney'e ölüm" sloganlarını atarak eylemlerini sürdürüyor.

Jîna Mahsa Emînî'nin Faşist İran molla rejimi tarafından gözaltında öldürmesi sonrası Rojhilat ve İran halkları büyük bir ayaklanma başlattı. Aylara yayılan ayaklanma farklı biçimler alarak sürüyor. Faşist molla rejimi, yoğun tutuklama, gözaltında işkence ve idam saldırılarıyla halkı bastırmaya, ayaklanma ruhunu yok etmeye çalışıyor. Buna rağmen halkın direnişi sürüyor.

28 Mayıs'ta tutuklu olduğu hapishaneden çıktıktan sonra yoğun baş ağrısı şikayeti yaşayan 21 yaşındaki öğrenci Bamshad Suleimankhani bir süre sonra yaşamını yitirmişti. Bunun üzerine İran'ın İlam eyaletine bağlı Abdanan şehrinde sokaklara çıkan halk Bamshad'ın katledilmesini protesto etti. Abdanan kentinin farklı mahallelerinde sokaklara çıkıp ateşler yakan halk, İran molla rejimini protesto etti rejime ait sembolleri yaktı.

Eylem yapan halka İran rejim güçleri tarafından ateş açıldı, göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Polisin açtığı ateş sonucu onlarca kişi yaralanırken çok sayıda kişi tutuklandı.

TAHRAN VE MEŞHED'DE PROTESTO EYLEMLERİ
İran'ın Tahran ve Meşhed kentlerinde halk protesto eylemleri düzenledi. Eylemlerde, "Hamaney'e ölüm, Humeyni'ye lanet olsun", "Bunca yıldır insanlar bu vilayette öldürüldü", "idamların olduğu bir cumhuriyet istemiyoruz" sloganları atıldı.

Eylemciler duvarlara "çocukları öldüren bir hükümet istemiyoruz" şeklinde yazılamalar yaptı. Halk 9 aydır her Cuma olduğu gibi hükümet karşıtı sloganlarla sokaklarda yürüyüş gerçekleştirmeye devam ediyor.