22 Eylül 2024 Pazar

İran ve Doğu Kürdistan'da isyan yayılıyor

Tahran'da Kürt kadın Mahsa Jina Amini'nin Ahlak Polislerince katledilmesinden sonra başlayan protesto eylemleri sekizinci gününde devam ederken, onlarca kişi hayatını kaybetti, binlercesi gözaltına alındı.

22 yaşındaki Mahsa  Jina Amini'nin 13 Eylül'de Tahran'da iyi örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alınması ve üç gün sonra hastanede hayatını kaybetmesi ardından başlayan protesto eylemleri yayılıyor.

Doğu Kürdistan kentleri ile İran'ın Tahran Weliesir, Ekbatan, Setarxan, Sadiqiye, Aryaşehir, Saedet Abadi şehirlerindeki protesto eylemlerine ilişkin görüntüler sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşıldı.

Sine'den başlayarak diğer kentlere yayılan "Jin, Jiyan, Azadî" (Zen, Zendegi, Azadi) sloganı sık sık duyuluyor.

Sine'de devlet güçlerinin gerçek mermilerle ateş açmasına rağmen halk "Diktatöre ölüm" sloganı attı.

ŞİNO'DA YOĞUN GÖZALTI FURYASI
Piranşar ve Mahabad kentlerinde de protesto eylemleri düzenlendi. Doğu Kürdistan'ın Şino kenti ise Cuma günü halkın denetimine geçti. Devrim Muhafızları'na ait merkez yakıldı. Şehre çok sayıda özel polis birimleri gönderilirken, internet başta olmak üzere iletişim olanakları kesildi. Bazı kaynaklar, kentte yoğun gözaltı furyası başlatıldığını bildiriyor.

SADECE GİYALAN'DA 740 GÖZALTI
Tasnim haber ajansının polis komutanına dayandırdığı haberine göre sadece Giyalan eyaletinde 60'ı kadın 739 kişi gözaltına alındı.

ONLARCA ÖLÜ, 5 BİNİ AŞKIN GÖZALTI
Protesto eylemleri Şiraz, Rezcan, Newşehir kentlerinde de gerçekleşti. İranlı muhalif kaynaklara göre eylemler 31 eyalette en az 139 kente yayıldı. Aynı kaynaklar 140 kişinin katledildiğini ve 5 binde fazla kişinin gözaltına alındığını bildiriyor.

Resmi verilere göre 39 kişi hayatını kaybetti. Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) Cuma günkü bir açıklamasında en az 50 kişinin katledildiğini duyurmuştu.

Muhalif kaynaklar Tahran'ın 21 noktasında ve farklı kentlerde devrim muhafızları, sivil giyimli istihbarat elemanları ve Besic milisleri ile gençler arasında çatışmaların yaşandığı belirtiyor.

REİSİ TEHDİT ETTİ
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'den döndükten sonra ölen devlet güçlerinden birinin ailesini arayarak, göstericileri tehdit etti. Reisi, eylemleri sonlandırmak için devlet güçlerini görevlendirdiğini belirti.

REFORMCULAR BAŞÖRTÜSÜ ZORUNLULUĞUNA SON VERİLMESİNİ İSTEDİ
Bu arada eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye yakın kişilerce kurulan İslami İran Halk Birliği yetkilileri zorunlu baş örgütü yasağının iptaline yol açacak yasal düzenlemeler yapmaya çağırdı.

Aynı oluşum, Ahlak Polisi faaliyetlerine son verilmesi ve barışçıl eylemlere izin verilmesini isterken, Mahsa Jina Amini'nin katledilmesine ilişkin tarafsız soruşturma komisyonu kurulması ve gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.