21 Eylül 2024 Cumartesi

İran rejiminin baskı ve saldırılarına rağmen eylemler sürüyor

Faşist İran molla rejiminin saldırganlığına rağmen İran ve Rojhilat'taki eylemler sürüyor. Belucistan'da daha önce gözaltına alınan ve kefaletle serbest bırakılan İbrahim Rêg gözaltında işkenceyle katledildi. Halk cuma namazı sonrası sokağa çıktı. Dil akademisine saldıran Besic güçleri iki genç kadını gözaltına alırken, Kürdistan İnsan Hakları Örgütü de üç Kürt gencinin gözaltına alındığını bildirdi.

İran'da faşist molla güçlerinin saldırılarına rağmen halk sokağa çıkmaya devam ediyor. Birçok kentte faşist molla güçleri tarafından katledilenlerin mezar başlarında yapılan anmaların yanı sıra doğum günleri kutlamalarında bir araya gelişler örgütleniyor.

İran'ın kuzeyinde bulunan Çalus kentinde, Emir Hüseyin Natri'nin ailesinin doğum gününde düzenlenmek istenen etkinlik faşist molla rejim güçleri tarafından engellendi.

Faşist molla güçlerinin saldırıları da sürüyor. Daha önce gözaltına alınan kefaletle serbest bırakılan Belucistanlı İbrahim Rêg gözaltında işkence ile katledildi.

Belucistan'ın Sistan eyaletine bağlı Zahidan'da da halk cuma namazı sonrası sokağa çıkmak istedi. Faşist molla güçleri sokakları abluka altına alarak halkı tehdit etti, interneti kesti. Buna rağmen "Diktatöre ölüm" sloganlarını haykırarak eylemlerini sürdüren halkın Büyük Cami'ye girmesi engellendi.

Besic güçleri İslamşehir kentinde de bir dil akademisine saldırarak 2 genç kadını gözaltına aldı. Öğrencilerin aileleri durumu protesto için akademi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

3 KÜRT GENCİ GÖZALTINA ALINDI
Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, İran'da faşist molla rejim güçlerinin, 22 Şubat'ta Rojhilat'ın Boka kentinde üç Kürt gencini gözaltına aldığını duyurdu. Mahkeme kararı olmadan yasadışı bir şekilde gözaltına alınan Efşin Resul, Muhammed Fereci ve Reza Muhammed adlı gençlerden Fereci'nin 14 Ocak'ta da gözaltına alındığı bir ay sonra kefaletle serbest bırakıldığı öğrenildi.

2022 yılı Eylül ayında Jîna Mahsa Amini'nin gözaltında işkenceyle öldürülmesinden sonra başlayan ayaklanmada bugüne kadar 200 bini aşkın kişi gözaltına alındı, 4 kişi idam edildi.