22 Eylül 2024 Pazar

'İran rejimi protesto eylemlerinde 83 kişiyi öldürdü'

İran İnsan Hakları Örgütü, Jîna Emînî'nin katledilmesinin ardından Rojhilat ve İran'da başlatılan protestolarda 83 kişinin İran rejim güçleri tarafından katledildiğini açıkladı.

TAHRAN- İran İnsan Hakları Örgütü'nün (İran Human Rıghts-IHR) yayınladığı rapora göre; Jîna Emînî'nin 16 Eylül'de "ahlak polisi" tarafından işkence edilerek katledilmesinin ardından Rojhilatê Kürdistan ve İran kentlerinde başlayan halk protestolaroında en az 83 kişi katledildi.

Politik islamcı faşist molla rejiminin saldırılarının kınandığı raporda, uluslararası kamuoyuna rejimin protestolara yönelik baskıcı uygulamalarının durdurulması için çağrı yaptı.

İnsan Hakları Örgütü, Rojhilatê Kürdistan ve İran kentlerinde günlerdir süren protesto eylemleri boyunca 83 kişinin rejim güçleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu. Rapora göre; 16 kentte ölümler yaşandı ve öldürülenlerin çoğunun 18 yaşından küçük olduğu bilgisi yer aldı.

Raporda ayrıca çok sayıda eylemcinin ve muhalefet güçlerinin gözaltına alındığı ve benzer saldırıların devam ettiği ifade edildi.