22 Eylül 2024 Pazar

İran rejimi oyuncu Taraneh Alidoosti tutukladı

Rojhilat ve İran'da kadınlar öncülüğünde başlayan ve halk isyanına dönüşen ayaklanmada idam tutuklama saldırısı sürüyor. 2017 yılında "Yabancı Dilde En İyi Film" dalında Oskar ödülünü kazanan "The Salesman" filminin oyuncularından Taraneh Alidoosti tutuklandı. Bu arada halk tutuklananların serbest bırakılması talebiyle Tahran metrosunda "Siyasi mahpuslar serbest bırakılsın" sloganını haykırdı.

İran'daki faşist molla rejimi, halk isyanına katılanlara yönelik tutuklama ve idam saldırısına devam ediyor.

Halk ayaklanmasına destek veren oyuncu ve sanatçılara yönelik tutuklama saldırısına bir yenisini ekleyen faşist molla rejimi, bu şekilde ayaklanmayı sönümlendirmeye çalışsa da başarılı olamıyor.

Halk ayaklanmasına destek veren sinema oyuncusu Taraneh Alidoosti'in, Muhsin Şikarî'nin idam edilmesi kararına tepki göstermesinin ardından tutuklandı.

Taraneh, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, dünyaya Muhsin Şikarî için sesini yükseltme çağrısında bulunmuş, "İsmi Muhsin Şikarî'ydi. Bu kan banyosunu izleyen ve eyleme geçmeyen her bir uluslararası kuruluş, insanlık adına bir utanç" ifadelerini kullanmıştı.

Taraneh Alidoosti, faşist molla rejiminin medyası tarafından hedef gösterilmesinin ardından, "halkı kaosa teşvik ettiğini" iddiasıyla tutuklandı.

Taraneh Alidoosti, Jîna Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltında işkenceyle katledilmesinin ardından sosyal medya hesabından başörtüsüz fotoğraflarını paylaşmış, "Jin, jiyan, azadî" sloganını yazmıştı.

OSCAR ÖDÜLLÜ FİLMDE OYNADI
Taraneh Alidoosti, 2017 yılında "Yabancı Dilde En İyi Film" Oscar Ödülü'nü kazanan "The Salesman" filmiyle dünya çapında tanınmıştı. Geçen ay yaptığı açıklamada insan haklarını savunmak için ülkesinde kalacağını açıklayan Taraneh Alidoosti, eylemlerde katledilen ya da tutuklanan protestocuların ailelerine destek vermek için film çalışmalarını durduracağını duyurmuştu.

TAHRAN METROSU TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK SLOGANIYLA ÇINLADI
Ayaklanmanın başladığı andan itibaren binlerce kişinin tutuklandığı İran'da halk tutsakların serbest bırakılması talebini bulundukları her yerde haykırıyor.

Dün Tahran metrosunda yüzlerce kişi, "Siyasi mahpuslar serbest bırakılsın" sloganını haykırarak, tutuklama, idam kararlarına karşı mücadelenin her yere taşınacağını bir kez daha göstermiş oldu.

PETROL İŞÇİLERİ GREVE ÇIKTI
Halk ayaklanması 92'nci gününde de devam etti. Doğu Kürdistan'ın en büyük kenti olan Kirmaşan'da bir caminin hoparlöründen Kuzey ve Doğu Suriye'de bestelenen "jin, jiyan, azadî" şarkısı çalındı.

Ciwanro, Seqiz, Urmiye, Tahran, İze ve Ahwaz'da eylemler sürerken, Ahwaz, Manşehir, Geçsaran, Durgey Xarik, Esaluye ve Bêcar'da petrol işçileri greve çıktı.

Norveç, Danimarka ve Avrupa'da da İran ve Rojhilat'ta süren halk ayaklanmasına destek eylemleri düzenlendi.