19 Eylül 2024 Perşembe

İran rejimi bir Kürt yurtseveri daha gizlice idam etti

İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan "Jin, jiyan, azadî" ayaklanmasına katılan ve gözaltına alınan Reza Rasayi idam edildi. Kirmanşah Merkez Hapishanesi'nde idam edilen Kürt yurtseverin cenazesi memleketi Sahneh'e gömmemeleri için ailesi tehdit edildi. 

İran İnsan Hakları Örgütü (IHRNGO) 2022'de "Jin jiyan azadî" ayaklanması sırasında eylemlere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Kürt yurtseveri Reza Rasayi'nin, Kirmanşah Merkez Hapishanes'nde gizlice idam edildiğini duyurdu. HRNGO yaptığı açıklama ile idam cezasını kınadı. 

İran İnsan Hakları Örgütü (IHRNGO) ve yerel ajanslar Reza Rasayi adlı Kürt yurtseverinin 6 Ağustos'ta Kirmanşah Merkez Hapishanesi'nde ailesine haber verilmeden gizlice idam edildiğini duyurdu. Yerel kaynakların IHRNGO'ya aktardığı bilgiye göre hapishane yetkilileri, Reza Rasayi'nin cenazesinin memleketi olan Sahneh'e gömemeyeceklerini ve onu uzak bir yere gömmeleri gerektiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?
Yaresan inancına sahip bir Kürt yurtsever olan Reza Rasayi, 18 Kasım 2021'de Yarsani lideri Seyed Halil Alinejad için düzenlenen merasim törenine katıldı. Yapılan anma töreninde, İran rejiminin halka dönük yaptığı saldırılar da protesto edilmişti. Bu eylemlerde gözaltına alınıp tutuklanan Reza Rasayi gözaltında sistematik işkenceye maruz kaldı. Aleyhine tanıklık yapması, ifade vermesi için birçok kişiye işkence yapıldığı da kamuoyuna yansımıştı. Hakkında ifade verenler çıkarıldıkları mahkemede işkence altında beyanda bulunduklarını belirtmelerine rağmen, mahkeme tarafından dikkate alınmamış ve Reza Rasayi idamla yargılanmıştı. İki hafta önce hakkındaki idam kararı onaylanan Reza Rasayi kaldığı hapishanede ailesine haber verilmeden, gizlice idam edildi.

İran İnsan Hakları Örgütü konuya dair yaptığı açıklamada, "Reza Rasayi'nin idamını en sert şekilde kınamakta ve uluslararası toplum ile kamuoyunu, İran İslam Cumhuriyeti'nin idam makinesini durdurmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırmaktadır" denildi. İdam cezalarının halkı sindirme amacıyla verildi ve uygulandığına dikkat çeken IHRNGO Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, "Ali Hamaney ve İslam Cumhuriyeti'nin yozlaşmış yargı yetkilileri bu yargısız infazdan sorumlu tutulmalıdır. Dünya İran ve İsrail arasında bir savaş olasılığıyla meşgulken, İslam Cumhuriyeti varlığına yönelik birincil tehdit olan İran'daki insanları ortadan kaldırmak ve idam etmekle meşgul" dedi.