22 Eylül 2024 Pazar

İran iki LGBTİ+ aktivisti idam edecek

İnsan hakları örgütü Hengaw, İran'da iki LGBTİ+ aktiviste, eşcinselliği teşvik ettiği iddiasıyla ölüm cezası verildiğini duyurdu.

Kürdistan'daki insan hakları ihlallerini belgeleyen Hengaw Organization for Human Rights (Hengaw İnsan Hakları Örgütü), İran İslam Cumhuriyeti'nin ülkede iki eşcinseli "eşcinselliği teşvik ettiği" iddiasıyla idam edeceğini duyurdu.

Hengaw yaptığı açıklamada, "Her ikisi de LGBTİ+ topluluğu aktivisti olan Naqadeh'ten 'Sareh' olarak bilinen Zahra Sediqi Hamedani ve Urmiye'den 24 yaşındaki Elham Chubdar Urmiye Devrim Mahkemesi tarafından eşcinselliğin teşviki yoluyla 'yeryüzündeki yolsuzluk' suçlamasıyla ilgili ortak bir davada ölüme mahkum edildi" dedi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, kararın kendilerine "Birkaç gün içinde Urmiye Merkez Hapishanesi kadın koğuşunda açıklandığını" ekledi.

AVUKATA ERİŞİM HAKLARI ENGELLENDİ
Hengaw raporunda, "Zahra Sediqi Hemedani'nin gözaltında tutulduğu süre boyunca avukata erişim hakkından mahrum bırakıldığını ve güvenlik görevlileri tarafından sözlü taciz ve kimliğine ve görünümüne hakaretin yanı sıra infaz ve iki çocuğunun velayetinden mahrum bırakılmasıyla" tehdit edildiğini kaydetti.