22 Eylül 2024 Pazar

İran halkı sokakta: Diktatöre ölüm

İran'da halk, derinleşen ekonomik krize karşı sokaklara çıkarak hükümeti istifaya çağırdı. Polis saldırısına karşı halk direnişle yanıt verdi. Eylemlerde polis bir kişiyi katletti, 22 kişi ise tutuklandı. 

İran'da halk, temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarına tepki göstermek için sokaklara döküldü. En az altı şehirde sokaklara çıkan halk, hükümete istifa çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve şeriat yönetiminin sermaye odaklı politikaları nedeniyle yaşanan yoksulluğa karşı çıkan halk, "Diktatöre ölüm" ve "Kaybolun" sloganları atarak bulundukları bölgelerde kamulaştırma eylemi yaptı.

Polis, pek çok noktada halka biber gazı, baton ve tazyikli suyla saldırırken, eylemlerde en az 1 kişi katledildiği teyit edildi. Yerel kaynaklar ise katledilenlerin sayısının 3 olduğunu söyledi. Eylemlerde 22 kişi tutuklandı.

İktidar yanlısı medya ise halkı "provokatör" olmakla suçladı. Reisi, hafta başında ekonomik krizle mücadele kapsamında temel gıda ürünlere yönelik sübvansiyonlara son verileceğini açıklamış, açıklamadan hemen sonra, sıvı yağın fiyatı yüzde 40, yumurta ve tavuk etinin fiyatı yüzde 50 artmıştı. Ülkede uzun zamandır enflasyon yüzde 40 civarında seyrediyor.