Irak'ta ve Güney Kürdistan'da kadına dönük cinsel şiddet bilançosu
Irak Kadın Forumun resmi olmayan verilerine göre 2010-2020 yılları arasında kadınların yüzde 77'si iş yerinde tecavüze uğrarken buna karşı çıktıktan sonra iş yerinden çıkarılan kadınların oranı ise yüzde 22.
Rojnews'in Irak Kadın Forumu'nun resmi olmayan verilerine göre yaptığı haberde kadınların iş yerlerinde, aile içinde, kamuya açık alanlarda, dijital medya ortamında cinsel şiddete maruz kaldığı belirtildi.
Irak Kadın Forumunun yaptığı bir ankete göre kadınların yüzde 78'i iş yerinde tacize uğradıklarını ancak ekonomik bağımsızlıklarının olmaması ve güvenceden yoksun olmaları nedeniyle tacize maruz kaldığı iş yerlerinde çalışmaya devam ettikleri kaydedildi.
Verilere göre kadınların 57'si tacize, 20'si ise tecavüze uğradı. Yine kadınların yüzde 5'i aile içinde tacize uğrarken yüzde 7'si dijital medya ortamında tacize uğradı.
Irak Kadın Forumu'nun hazırladığı bilançoya göre 2010-2020 yılları arasında çalışan kadınların yüzde 77'si iş yerinde tecavüze uğrarken buna karşı çıktığı için iş akitleri sonlandırılan kadınların oranı yüzde 22. Kadınların yüzde 57'si tacize uğrarken yüzde 31'i ila 40'ı sokak-pazar gibi kamuya açık alanlarda tecavüze uğradı.
Irak'ın genelinde kadınlara dönük cinsel şiddet suçlarına ilişkin resmi bir veri bulunmuyor. Irak hükümetinin buna dönük resmi bir çalışması da bugüne kadar oluşturulmuş değil. Açıklanan veriler, kadın örgütlerinin oluşturduğu çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere dayanıyor.
GÜNEY KÜRDİSTAN'DA AİLE İÇİNDE YAŞANAN CİNSEL SUÇLAR
Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilançolara göre, 2020 yılında 2 bin 659 kadına yönelik tehdit ve taciz, 420 hakaret ve taciz saldırıları yaşandı.
Bu verilerin resmi kurumlara yapılan şikayet başvurularından derlenerek oluşturulduğunu belirtmek gerekir. Güney Kürdistan'da kadınların kamu alanında, iş yerinde vb. maruz kaldığı cinsel şiddete dair veriler ise bulunmuyor.
Yakın dönemde bir otomobil pazarında genç bir kadının çeşitli yaşlardan bir grup erkeğin tacizine uğradığı görüntüleri basına yansımış ve kadın örgütleri tepki göstermişti.
Yine Irak ve Güney Kürdistan'da yaşanan kadın intiharları kadın örgütlerinin gündemine gelmiş ve yaşanan kadın intiharlarının mutlaka araştırılması gerektiğini belirtmişlerdi. Kadın örgütleri, intiharların nedenlerinden birinin kadına dönük cinsel şiddet olduğuna dikkat çekmişlerdi.