20 Eylül 2024 Cuma

İpek Oba gemisi ve mürettebat Brezilya'da terk edildi

İpek Oba gemisi 6 aydır Brezilya'nın São Luís limanında terk edildi, yerel kaynaklar ve sendikalar gemi mürettebatının kısıtlı erzak ve suyla gemide kaldıklarını açıkladı.

Panama bandıralı konteyner gemisi İpek Oba, yaklaşık altı aydır Brezilya'nın Maranhão kentinde bulunan São Luís limanında terk edildi. Türk armatör firması Capramar Ship Management'ın gemideki mürettebatın ücretlerini iki aydan uzun süredir yatırmadığı öğrenilirken, terk edilen gemide neredeyse hiç erzak kalmadığı ve mürettebatın yemek pişirmek ve yıkanmak için yağmur suyu biriktirdiği kaydedildi.

Geminin durumuna ilişkin ekim ayında Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na (ITF) mürettebat tarafından yardım çağrısında bulunulurken, sendika delegesi ve ITF müfettişi Renialdo Salustiano de Freitas, gözlemlenen usulsüzlükleri Brezilya, Panama ve Türk yetkililere bildirdi.

ITF'NİN FAALİYETLERİ SONUCU MAAŞ VE MASRAFLAR ÖDENDİ
ITF'in sendikal faaliyetleri sonucunda gemi sahibi tarafından masraflar ve maaşlar ödendi, üç mürettebat ülkelerine geri gönderilmek üzere yetkililer tarafından kurtarıldı.

Sendika müfettişi, gemide tespit edilen diğer sorunları şu şekilde sıraladı:
🔹 ILO 2006 MLC Sözleşmesini açıkça ihlal edecek şekilde gemi sahibinden yanıt almadan mürettebatın 12 aydan fazla gemide kalması ve ülkelerine geri gönderilme talebinde bulunması.
🔹12 aydan uzun süredir gemide bulunan bir mürettebat üyesi, sistematik olarak tıbbi yardım talebinde bulunmuş ancak gemi sahibinden herhangi bir yanıt gelmemiş.
🔹Gemide, tıbbi müdahale gerektiren sağlık sorunları, kusma ve muhtemelen gıda enfeksiyonu olan mürettebat üyeleri bulunuyor.
🔹Bu yılın ekim ayında başka bir mürettebat üyesi zaten yardım istemişti. Gemide meydana gelen bir kazada kaval kemiği kırılan denizci kurtarıldı ve São Luís'te tıbbi bakım aldı, burada ameliyat oldu ve birkaç gün hastanede kaldı. ITF müfettişinin armatörle olan yoğun ısrarından sonra, sonunda ülkesine geri gönderildi. Gemi sahibi sağlık masraflarını ödememişti ve ülkesine geri gönderilen mürettebat kaza nedeniyle tedavi masraflarını ödemek zorunda kalıyordu.

MÜRETTEBAT ELEKTRİK OLMADAN GEMİDE KALACAK
29 Kasım'da mürettebatın ITF müfettişine geminin dizel karnesi nedeniyle geminin kapatılacağını ilettiği öğrenilirken, sonuç olarak mürettebatın elektrik olmadan gemide kalacağı vurgulandı.

MÜRETTEBATIN İŞ DURDURMA SEÇENEĞİ YOK
Sendikalar, gemiyi güvenli koşullarda, kaza olmadan veya çevreye zarar vermeden tutmaktan sorumlu olan tek kişi mürettebat olduğundan, gemideki mürettebat üyelerinin işi durdurma seçeneği olmadığını belirtirken, bunun köleliğe benzer bir çalışma biçimi teşkil ettiğini ifade etti.