19 Eylül 2024 Perşembe

Instagram'a erişim engeli yargıya taşındı

Instagram'a erişim engeli getiren BTK kararına karşı yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı. Dava dilekçesinde kararın hukuka aykırı olduğu belirtilerek, "İfade özgürlüğüne ağır bir müdahale" ifadelerine yer verildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle Instagram'a erişim engeli getirmesine Samsun Barosu'ndan Avukat Hakları grubu üyesi Emrah Yavuzcan itiraz etti. Yavuzcan, yürütmenin durdurulması ve akabinde iptali istemiyle dava açtı.

Ankara İdare Mahkemesi'nde açılan davada, kararın hukuka uygun olmadığı kaydedildi.

Kararın ölçülü olmadığı ve telafisi güç, hatta imkansız zararlara neden olacağı belirtilen dava dilekçesinde, "İfade hürriyeti ve haberleşme hürriyeti ihlal edilmektedir. Dava konusu olayda davalı BTK, 'katalog suçlara uyulmadığını' gerekçe göstererek bahsi geçen erişimi engellediğini ifade etmekte ise de bu tespitlerin nasıl yapıldığı, salt tespiti sağlanan suçlara dönük paylaşımların veya sayfaların içeriğinin çıkarılmasının neden yeterli olmadığı somut olarak ortaya konulmamış, hakkın özüne dokunur nitelikte, ölçülü olmayan bir idari işlem tesis edilmiştir" denildi.