4 Ekim 2024 Cuma

'İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz'

37 yıldır mezar yeri açıklanmayan Maksut Tepeli'nin dosyasını kamuoyuyla paylaşan İHD İzmir Şubesi, insanlığa karşı suçlarda zamanaşımı olmayacağının altını çizdi ve "Kaç yıl geçerse geçsin kaybedenlerin yargılanmasını sağlamak için mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 37 yıldır mezarı gizlenen, kaybedilmesinden sorumlu olanların korunduğu Maksut Tepeli dosyasının kamuoyuyla paylaştı. 

Şube binasında düzenlenen açıklamanın metnini İHD İzmir Şube Yöneticisi Cemile Karakaya okudu. Devrimci bir öğretmen olan Tepeli'nin 12 Eylül askeri darbesinden beş ay sonra 4 Şubat 1981 tarihinde görev yaptığı Erzincan'da tutuklandığını ve dört ay hapishanede kaldığını söyledi.  

Hapishaneden çıktıktan sonra İstanbul'a taşınan Tepeli'nin, 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul'un Küçükbakkalköy'de bir arkadaşının evine gittiğini belirten Karakaya, "Evde karakol kurulduğunu fark edip uzaklaşmaya çalışırken polisler tarafından vurularak gözaltına alındı. Hastaneye götürülmek yerine önce evde, sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1. Şube'de işkenceli sorguya alındı" dedi. 

'AİLESİNE BİLGİ VERİLMEDEN NÜFUS KÜTÜĞÜNE ÖLÜ KAYDI DÜŞÜLDÜ'
Tepeli'nin gördüğü ağır işkence nedeniyle 5 Şubat'ta Haydarpaşa Askeri Hastanesi'ne kaldırıldığına dikkat çeken Karakaya, "Hastanede ölen Maksut Tepeli'nin bedeni kaybedildi. Ailesinin bilgisi dışında nüfus kütüğüne 'ölü' kaydı düşüldü. 19 yıl sonra, Maksut'un eşi nüfus kağıdını değiştirdiğinde yeni kimliğinde 'dul' kaydını gördü. Maksut için nüfus kütüğünde öldüğüne dair kayıt düşüldüğü o zaman anlaşıldı" diye konuştu.

'HAYDARPAŞA'DA ÖLDÜĞÜ BELİRTİLİYORDU'
Ailesinin ve İHD İstanbul Şubesi'nin ısrarlı takibi ile 2003'te Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nın yeniden soruşturma  başlatmasının sağlandığının altını çizen İHD İzmir Şube Yöneticisi Cemile Karakaya, şöyle devam etti: "Maksut Tepeli'nin ölümü ile ilgili düzenlenen belgelere ulaşıldı. Bu belgelere göre Maksut'un 6 Şubat tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde öldüğü belirtiliyordu. Bu belgenin altında Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Olgun Alpay ve Adli Tabip Kemalettin Artuner'in imzası vardı.

'POLİSLER HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİĞİ AÇIĞA ÇIKTI'
Yıllar sonra Maksut Tepeli'nin, Helvacıdede Mezarlığı'na defnedildiği açıklandı fakat mezar yeri
bilinmiyordu ve hala bilinmiyor. Maksut Tepeli'yi işkenceyle öldüren polislerin kimliklerinin belirlendiği ama Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığının polisler hakkında takipsizlik kararı verdiği de açığa çıktı.

'SUÇ DUYURULARI ZAMANAŞIMI GEREKÇESİ İLE TAKİPSİZLİKLE SONUÇLANDI'
Bütün bunlara rağmen Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı da, 2006 yılında aynen sıkıyönetim savcılığı gibi şikayet hakkında takipsizlik kararı verdi. Karara yapılan itiraz, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 2012 yılında yapılan yeni suç duyurusu 24 Aralık 2014 tarihinde zaman aşımı gerekçesi ile takipsizlik kararıyla sonuçlandı.

Maksut Tepeli'nin vurulması ve sorgulanmasında görev yapan polisler; Rahmi Kaya, Servet Bozkurt, Hasip Dönmez, Zafer Elemen, Şeyhmus Altın, İlhami Öztürk, Hikmet Taşdelen, soruşturma savcısı Necdet Cancı, takipsizlik kararı veren Hakim Yarbay Muhteşem Savaşan, Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, yıllar sonra yeniden açılan dosya hakkında takipsizlik kararı veren Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Nihat Çakar.

'UNUTMUYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ'
İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Bizler unutmuyoruz, vazgeçmiyoruz Unutmak, işlenen insanlık suçlarının yeniden işleneceği ortamı yaratır. Son yıllarda olduğu gibi yeni kayıplara neden olur. Kaç yıl geçerse geçsin kaybedenlerin yargılanmasını sağlamak için mücadeleye devam edeceğiz."