EMEK
'İnsanları intihara sürükleyen ekonomik krizdir'
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, artık ölümlere neden olan ekonomik krize dikkat çekti, "İnsanları intihar etme aşamasına getiren şey, sefalet, yoksulluk ve kriz ekonomisinin yarattığı politikalardır" dedi.
Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yapılan açıklamada, "Birlikte daha güçlüyüz, asgari değil, insanca yaşama yetecek ücret, vergide adalet istiyoruz" pankartı taşınıp, "Birleşe birleşe kazanacağız", "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" ve "Patronlara köle olmayacağız" sloganları atıldı.
Açıklamadan önce konuşma yapan Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (Deriteks) Avrupa Yakası Örgütlenme Temsilcisi Veysel Arslan, işsizlik ve yoksulluğun intiharlara yol açtığını belirtti.
Elektriğe, doğalgaza, yakıta sürekli zam yapıldığını söyleyen Arslan, hükümete "Yoksullun ücreti düzeltilmelidir. Vergi dilimleri artırıldı. Asgari ücretle çalışanın sesini duymak zorundasınız. Vermediğinizde ülkenin geleceğini çok kötü koşullara zorlamaya devam edeceksiniz" diye seslendi.
Arslan, şöyle devam etti: "Mutfakta, fabrikada işçilerin emekçilerin yaşadığı sokaklarda, mahallelerde, gerçeğin acı yüzü bir kez daha suratımıza çarpıyor. Sorunlarımız bireysel değil ve yaşadıklarımız tesadüf de değil. İnsanları intihar etme aşamasına getiren şey, sefalet, yoksulluk ve kriz ekonomisinin yarattığı politikalardır."
'ASGARİ ÜCRET YAŞANILABİLECEK BİR SEVİYEDE OLMALIDIR'
Platform adına açıklamayı okuyan Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş İstanbul Şube Başkanı Nedime Yıldırım, işçi sınıfının en büyük sözleşmesi olan asgari ücret görüşmelerinin önümüzdeki ay Meclis'te başlanacağını hatırlattı. Yıldırım, "Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyede olmalıdır. Asgari ücretin belirlenmesinde asıl muhatap asgari ücretlilerdir. Talebimiz dikkate alınmalı ve taraf oldukları sözleşmede belirleyici bir konumda olmalıdırlar" diye konuştu.
'İŞÇİLER AĞIR VERGİ SİSTEMİ ALTINDA EZİLİYOR'
Vergide adil bir düzenlemem yapılaması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Doğrudan ve dolaylı olarak işçi ve emekçilerden kesilen vergiler ve iğneden ipliğe yapılan zamlar işçi ve emekçilerin yaşam koşullarını dayanılamaz hale getirmiştir. Patronlara sürekli vergi affı getirilip borçları silinmesine rağmen, işçi ve emekçiler ise adil olmayan vergi sisteminin altında ezilmektedir" dedi.
'TEMEL İHTİYAÇLAR VERGİ DIŞI BIRAKILSIN'
Yıldırım, platformun önerilerini ise şöyle sıraladı: "Vergi sistemi yeniden düzenlenmeli ve asgari ücret bütünü ile vergi dışı bırakılmalıdır. Temel tüketim malları ile lüks tüketim malları arasında ödenen vergi aynı olmamalı. Özellikle ekmek, su gibi temel ihtiyaçlar vergi dışı bırakılmalıdır. Patronların ödenmeyen vergileri düzenli çıkarılan aflarla 'af' edilmemeli ve bu yük emekçilerin sırtına yıkılmamalıdır."
'ORTAK MÜCADELE ZEMİNİ YARATMALI'
Yoksulluk sınırının 6 bin 733 lira olduğunu hatırlatan Yıldırım, asgari ücretin açlık sınırının altında olmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Aralık ayının ilk haftasında yapılacak asgari ücret görüşmeleri için konfederasyonlara, işçi ve emekçilere çağrı yapan Yıldırım, "Tüm konfederasyonlar, işçi ve emekçiler bir araya gelmeli ve ortak mücadele zemini yaratmalıdır. Tarafı olduğumuz sözleşmeye sahip çıkmalıyız" dedi.