16 Eylül 2024 Pazartesi

İnşaat-İş'ten işçilerin eylemini eleştirenlere: Şantiyelerde sorun böyle çözülür

İnşaat-İş, kötü ve sağlıksız yemekler nedeniyle yemekhanede eylem yapan inşaat işçilerine yönelik "had bildiren" yorumlara ilişkin açıklama yaptı. Şantiyelerde sorunun böyle çözüldüğünün altını çizen İnşaat-İş, inşaat işçilerinin yöntemlerini tartışmak yerine neden eyleme geçtiğinin sorulması gerektiğini kaydetti. Açıklamada, "Kölece çalışma koşullarına mahkum edilen inşaat işçilerinin, insan onurunu zedeleyen beslenme ve barınma koşullarına, kısacası kölece çalışma koşullarına karşı gerçekleştirdiği bu gibi şiddet içeren eylemlerini İnşaat-İş sendikası olarak sonuna kadar savunuyoruz" vurgusu yapıldı. 

Fikirtepe Şantiyeler Havzasında yüklenici firmanın Ilgın İnşaat olduğu şantiyede işçiler yemeklerin sağlıksız olduğu kadar kirli tabldotlarda da verilmesi nedeniyle dün yemekhanede eylem yaptı. Kamuya yansıyan eylemin görüntülerinin ardından inşaat işçilerinin tepkisi için  "haklıyken haksız duruma düşüyorlar, düştüler" eleştirileri yöneltildi. Aralarında üyelerinin de olduğu İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yazılı açıklama yaptı. 

'HAD BİLDİRMEYİ ASLA KABUL ETMİYORUZ'
İnşaat-İş, "Bu eleştirilerin yabancısı olmadığımız gibi samimi bir çözüm arayışı, önerileri, fikri taşıyan yorumlarla patron ve polis ağzından çıkan yorum ve beyanlar arasındaki farkı da anlayacak deneyim ve tecrübeye sahip bir sendikayız. Samimi ve iyi niyet taşıyan her türlü fikir ve öneriyi ciddiye aldığımızın bilinmesini de isteriz. Lakin, 'had bildirme', 'yön çizme', 'ukalaca akıl verme', 'eylemlerimizi küçük düşürme', 'itibarsızlaştırma' vs. vs. bu tür niyet ve düşüncelere izin vermediğimiz gibi anlayış olarak da uzlaşmamız asla mümkün değildir. Dünkü eylemden yola çıkarak şöyle mi düşünüyorsunuz? İşçi arkadaşlarımıza verilen yemekler daha düne kadar sağlıklı ve hijyenikti, temiz tabldotlarda verildi de dün bir 'ihmalkarlıkla' pis ve sağlıklı olmayan bir yemek geldi ve arkadaşlarımız eyleme geçti. Gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz? Bunun bir arka planı, eyleme geçene kadar insanı dolduran bir süreçler bütünü yaşanmadı mı sanıyorsunuz" diye sordu.

'İŞÇİLERİ BU ÖFKEYE GETİREN NEDİR SORUSUNU SORUN'
Artık haftada bir, herhangi bir şantiyede yemekhane protestoları yaşandığı anımsatılan açıklamada, sağlıklı bir aklın "buralarda ne yaşanıyor, işçileri bu öfkeye getiren nedir" sorusunu sorması gerekirken, işçilerin yöntemlerinin tartışıldığını belirtti. Sendikanın açıklamasında, "Nasıl bir sürecin içinden geçtiğimizi görmek için 17 gündür direnen CarrefourSA depo işçilerine bakın. Türkiye'nin en zengin ailelerinden olan Sabancı'nın selamı polisin tekmesiyle işçi arkadaşlarımızın sırtlarında yanıt buluyor. Bu selam (siz bunu tehdit okuyun) tüm işçi sınıfınadır" ifadeleri kullanıldı. 

'ŞANTİYELERDE SORUN BÖYLE ÇÖZÜLÜR'
İnşaat-İş'in açıklaması şöyle devam etti: "Evet, şantiyelerde sorun böyle çözülüyor. Finans Merkezi şantiyeler havzasında Kalyon inşaatın yemeklerinden şikayetçi olan üyelerimizi dikkate bile almayan Kalyon yetkilileri ile anladıkları dilden konuşmuştu 2 yıl önce üyelerimiz. 'Bizi insan yerine koyup yemekhaneyi ve yemekleri düzeltmiyorsanız, bizde sizin anladığınız dilden konuşuruz' diyerek yemekhaneyi yerle bir etmişlerdi. Bu eylemliliğin ardından Kalyon yetkilileri tüm yemekhaneyi yeniden inşa etmekle kalmadılar yemeklerin çeşitliliğini 19 çeşide çıkartarak açık büfe haline getirdiler. Son söz olarak; kölece çalışma koşullarına mahkum edilen inşaat işçilerinin, insan onurunu zedeleyen beslenme ve barınma koşullarına, kısacası kölece çalışma koşullarına karşı gerçekleştirdiği bu gibi şiddet içeren eylemlerini İnşaat-İş sendikası olarak sonuna kadar savunuyoruz. Bu, işçi sınıfının, burjuvazinin anladığı dilden konuşmasıdır. İşçi sınıfı burjuvazinin anladığı dilden konuşmalı! Hedef tahtasına oturtacağınız öfkeniz varsa gelin hep birlikte sınıfın onur ve haysiyetini pervasızca çiğneyen ve hepimize açıktan 'selam gönderen' patron kesimine yöneltelim."