'İnşaat işçileri ücretli izne çıkarılmalı, oluşan maliyet İşsizlik Fonu'ndan karşılanmalı'
Hijyen koşullarının olmadığı ve iş cinayetlerinin en fazla olduğu inşaat işkolunda koronavirüse karşı önlem alınmadığı gibi işçiler hala çalıştırılıyor. Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçilere ücretli izin verilmesi gerektiğini, oluşan maliyetin ise İşsizlik Fonu'ndan karşılanmasını istedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı uzmanlar işyerlerinde yeterli önlemin alınması gerektiğini vurgularken, inşaat işçileri hala işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerinin olmadığı koşullarda çalışıyor. İnşaat işçileri yemeklerini toplu şekilde yerken, şantiyelerin hijyenik olmaması nedeniyle işçilerin koronavirüse yakalanma riski yüksek.
'ZORUNLU ÇALIŞMA ALANLARI DIŞINDA ÇALIŞANLAR ÜCRETLİ İZNE ÇIKARILSIN'
DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, zorunlu çalışma alanları dışında tüm işyerlerinin ücretli izinle kapatılmasını istedi. Karabulut, "Bu yapılana kadar da kendi iş kolumuzda, şantiyelerde hijyen koşulları sağlansın" dedi. Bunun için patronların adım atması gerektiğinin altını çizen Karabulut, "Ama şimdiye kadar bir elin parmağını geçmeyecek şantiye dışında aynı şekilde devam ediyor. Göstermelik kurul toplantıları yapıldı. Bireysel önlem alınmasına dönük uyarılar yapıldı" diye kaydetti.
Toplu önlemlerin alınmadığını söyleyen Karabulut, "Kapatılan şantiyeler var o da şantiyenin iş güvenlik uzmanlarının bastırması ve zorlamasıyla. Ama genel anlamda baktığımızda tüm hızıyla işçiler çalışmaya devam ediyor. İşçiler hiçbir önlem almadan göstermelik, sadece söylemde yapılan önlemlerle çalışmaya zorlanıyor" diye belirtti.
ÜCRETLİ İZNİN MALİYETİ İŞSİZLİK FONU'NDAN KARŞILANABİLİR
Karabulut konuşmasını şöyle sürdürdü: "'Evde kal' deniyor ama işçi ve emekçi arkadaşlarımız açlıkla burun buruna. Ücretli izne çıkarılmaları gerek. Bunun için ekstra bir bütçeye de gerek yok, bizim paralarımızla oluşturulan İşsizlik Fonu şimdilik buna yeter, gerekirse de eğer ihtiyaç olursa bizim sırtımızdan kazanan patronların servetlerinden alınarak karşılanabilir."
Şantiyede hem çalışma ortamı hem de inşaat işçilerinin kaldığı alanların çok sağlıksız olduğunun altını çizen Karabulut, "Normalde de sağlıksızdı şimdi virüsle birlikte bin kat daha arttı. Kimi şantiyelerde yaşanan tedirginlikler oldu, yüksek ateşle hastaneye giden arkadaşlarımız oldu. Ancak henüz koronavirüse dair teşhis konulan arkadaşız yok. ama zaten çalışma ortamında kış ayları olduğu için sürekli dışarıdalar, soğuk algınlığı, grip oluyor. Şimdi de koronavirüs kolay yayılan bir virüs olduğundan şantiyeye girmesi demek, şantiyenin tümden enfekte olması anlamına geliyor. Acil önlem alınması gerek" dedi.
ACU: GÖZLE GÖRÜNÜR BİR TEDBİR YOK
Şantiyelerde yaşanan durumun bugüne özgü olmadığına dikkat çeken İnşaat-İş Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Acu, "Dün Göztepe Emaar'da çalışan işçi arkadaşlarla görüştük. Yük asansörlerine 25-30 kişi bindiriliyorlarmış. 'Binmek zorundayız' diyorlar. Yemekhanelerde bir tedbir yok, hijyen yok. Koğuşta 7 kişi birden yatıyorlar. Çok tedirginler. Gözle görünür bir tedbir yok" diye belirtti.
'İŞ KANUNLARI UYGULANMIYOR'
Şantiyelerde işçiler alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden rahatsız olduğunu söyleyen Acu, "İnsanlara dışarı çıkma diyorlar ama işçilere yardım eden yok. İş garantisi verilmediği için işçiler işlerine devam ediyor" dedi. Acu, "İş güvenliği uzmanı arkadaşımız dün bir video yayınladı, bilgilendirici olması için ve kanuna atıf yaptı. Çalıştıkları ortamda bir hasta işçi arkadaş çıkarsa, pozitif ise doğrulanmışsa aynı sahada çalışan işçilerin aynı dakikada işi bırakma hakkı yasayla korunmuş durumda bunu uygulasınlar. Psikolojik olarak tedirgin olan arkadaşlarımız için de yasa bir hak veriyor, çalışmama hakkı. Maalesef ülkede iş kanunları uygulanmıyor" diye konuştu.
İnşaat işçilerinin çalışma ortamlarının temiz olmadığını tekrarlayan Acu, işçilerin kendi haklarını isteme noktasında kararlı bir duruşunun olduğunu vurguladı.
İnşaat-İş Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Acu, "İnsan sağlığını ciddiye almıyorlar. İnşaat sektörü zaten iş cinayetlerinin en çok yaşandığı alan. Böylesi bir vurdumduymazlığın devam ettiğini görüyoruz. Virüs konusunda hiçbir önlem yok" diye belirtti.