26 Kasım 2024 Salı

İnşaat işçileri greve gidiyor: Bize güç verin patronlara diz çöktürelim

Şubat ayında Finans Merkezi Şantiyesinde başlattıkları kampanyayı grevle bir üst seviyeye taşıyacaklarını duyuran İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş, derhal gerçekleşmesini istedikleri temel talepleri sıraladı ve ekledi: "Bize güç verin patronlara diz çöktürelim!"

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş şubat ayında Finans Merkezi Şantiyesinde başlattıkları kampanyayı bir üst seviyeye taşıyor. İşçi ve emekçilere dayatılan kölelik düzenine "artık yeter" dediklerinin altını çizen iki sendika, temel taleplerin gerçekleştirilmesi için greve gideceklerini duyurdu. 

'BU KÖLELİK DÜZENİNE ARTIK YETER DİYORUZ'
Kadıköy'de bulunan Kimya Mühendisleri Odasında "Gasp edilen haklarımız için greve gidiyoruz" şiarıyla yapılan basın toplantısında konuşan Osman Üney, her şeyin patronların insafına bırakıldığı inşaat sektöründe yıllardır kölelik düzeni son bulsun diye mücadele ettiklerini hatırlattı. Ücretlerin ödenmemesi, sigorta primlerinin düşük gösterilmesi, maliyet olarak görüldüğü için alınmayan önlemler nedeniyle yaşanan iş kazaları ve iş cinayetleri, uzun yemek kuyrukları, kurtlu yemekler, tahtakurularının olduğu yatakhanelerin inşaat işçilerinin başlıca sorunları arasında bulunduğunu dile getiren Üney, "1milyon 600 bin sigortalı, yaklaşık 500 bin de kayıt dışı işçi inşaat işkolunda insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanıyor. İş kanunları yasalar uluslararası sözleşmeler adeta kağıt üzerinde kalıyor. Siyasal iktidarlar tarafından dokunulmazlık zırhıyla korunan inşaat patronları kölelik koşulları dayatıyor. Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz" ifadelerini kullandı. 

'DÜNYAYI BİZ İNŞA EDİYORUZ ALTINDA BİZ KALIYORUZ'
"Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz" vurgusu yapan Üney, şantiyelerde inşaat işçilerinin  birçok yasal hakkının patronlar tarafından yasadışı bir şekilde gasp edildiğini kaydetti. İnşaat işçilerinin seslerini yeterince duyuramadığına dikkat çeken Üney, "Birlikte hareket edip haklarımızı savunamadığımız için patronlar daha pervasız davranarak iş kanununda bulunan haklarımızı dahi gasp etmekten geri durmuyorlar. Bu düzeni değiştirmek için inşaat sektöründe örgütlenen iki sendika olarak finans merkezi şantiyesinde aklımızı, deneyimlerimizi ve güçlerimizi birleştirerek 'artık yeter ,gasp edilen haklarımızı istiyoruz' temel başlığı altında Şubat ayında bir kampanya başlattık" dedi. 

'TEMEL TALEPLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN GREVE GİDİYORUZ'
Binlerce işçinin çalıştığı FMŞ'de inşaat işçilerinin gasp edilen hakları için başlattıkları direnişleri ve kazanımla sonuçlandığını hatırlatan Üney, "Onlarca yıllık deneyimizle aylardan beri burada yürüttüğümüz mücadele de kazanımlar elde ettik şimdi kazanımlarımızı güvence altına almak ve daha da geliştirmek için grev örgütlüyoruz, temel taleplerimizi gerçekleştirmek için greve gidiyoruz" diyerek şu talepleri sıraladı:
🔹 "Yasal olarak haftalık 45 saat dışındaki çalışma süresinin mesai sayılması için grev.
🔹 Sigorta primlerinin asgari değil aldığımız gerçek ücret üzerinden yatırılması için grev.
🔹 Ücret gasplarının son bulması için grev.
🔹 Keyfi ücret/yevmiye vb. kesintilerinin son bulması için grev.
🔹 İnsana yakışır, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlanması için grev.
🔹 Kamp ve yatakhane koşullarının iyileştirilmesi için grev.
🔹 Orman değil, iş kanununun şantiyemizde uygulanması için grev.
🔹 İnsanca çalışma koşulları için grev.
🔹 İnşaat İşçisinin Köle Olmadığını Göstermek İçin grev.
🔹 Kampların, yemekhanelerin ve çalışma ortamının sektörde örgütlü olan sendikaların ve işçi temsilcilerinin denetimine açılması için grev.
🔹 İşçi güvenliği önlemlerinin alınması için grev."

'BİZE GÜÇ VERİN PATRONLARA DİZ ÇÖKTÜRELİM'
Üney, bu taleplerin gerçekleşmesi için mücadeleyi büyüteceklerini artık hiçbir inşaat işçisi yalnız olmadığının altını çizdi ve ekledi: "Bize güç verin patronlara diz çöktürelim."