22 Eylül 2024 Pazar

İngiltere'de Yüksek Mahkeme göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararını onayladı

İngiltere ile Ruanda arasında imzalanan bir anlaşmaya dayanarak göçmenleri sınırdışı ederek Ruanda'nın "sığınma kampı" olarak kullanılmak istenmesi kararı Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı. Mahkemenin pazartesi günü bir başvuruyu daha ele alacağı belirtilirken, farklı bir karar çıkması beklenmiyor. İnsani gerekçelere dayandırıldığı öne sürülen geri gönderme kararına karşı 17 göçmen açlık grevi eylemlerini sürdürüyor. GİK-DER de eyleme destek amacıyla dün üç günlük açlık grevi eylemi başlattı.

İngiltere Ruanda'yı ülkesinde bulunan farklı uluslardan göçmenler için "sığınma kampı"na dönüştürmek istiyor. Bu karara karşı insan hakları savunucuları ihtiyati tedbir başvurusunda bulunurken, Yüksek Mahkeme, başvuruya olumsuz yanıt verdi. Mahkemenin kararının ardından ilk olarak yaklaşık 30 göçmen 14 Haziran Salı günü Ruanda'ya gönderilecek.

Kamu yararı bahanesiyle alınan göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararı, "tehlikeli" tekne yolculuğundan vazgeçirme gibi "insani" bir amaç taşıdığı öne sürülerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor.

Yüksek Mahkeme, 13 Haziran pazartesi günü de mülteci yardım kuruluşu Asylum Aid'in açtığı ve işkenceyle mücadeleye karşı kurulan "Freedom From Torture" adlı bir insan hakları grubu tarafından desteklenen başka bir davayı görüşecek.

İngiltere Ruanda ile 14 Nisan günü imzaladığı Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşmasına dayanarak göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararı aldı.

Karara tepki gösteren 17 göçmen, tutuldukları geri gönderme merkezinde açlık grevine başlarken, Göçmen İşçiler Kültür Derneği, dayanışma amacıyla üç günlük açlık grevi eylemi başlattı.