21 Eylül 2024 Cumartesi

İngiltere'de son yılların en büyük grevi

İngiltere yüz binler maaş güvenliğinin sağlanması, ücret artışı, emeklilik haklarına yönelik gaspların engellenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve çıktı.

İngiltere'de de son ayların en büyük grevi yapıldı. Yüz binlerce öğretmen, doktor, memur ve metro çalışanı 15 Mart günü iş bıraktı; maaş güvenliğinin öne çıktığı taleplerini haykırdı.

Hayat pahalılığının ve enflasyonun her ay yeni rekorlar kırdığı İngiltere'de sendikaların ortak talebi; ücretlerin en az enflasyon oranın da arttırılması, ücret artışı da dahil grev talepleri arasında yer alan emeklilik haklarına yönelik gaspların engellenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi.

Kamu emekçileri Thames Nehri kenarındaki Embankment'tan, eğitim emekçileri ise Hyde Park'tan Trafalgar Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca taleplerini içeren sloganlar atan eylemciler sendikalarına sahip çıktı. Trafalgar Meydanı'nı dolduran 40 binden fazla işçi ve kamu emekçisi birlik ve dayanışma mesajı verdi.

Sendikaya göre İngiltere'de 10 yıldan uzun süredir bu ölçekte bir grev düzenlendi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARIN DA YÜRÜYÜŞ
İngiltere'nin başkenti Londra'da maaş artışı konusunda süregelen anlaşmazlık nedeniyle greve giden sağlık çalışanlarıyla dayanışma yürüyüşü düzenlendi. SOS NHS adlı grubun organize ettiği yürüyüşe katılan binlerce gösterici, artan yaşam maliyeti ve hayat pahalılığı nedeniyle sağlık çalışanlarının maaşlarında makul artış yapılması çağrısında bulundu.