İngiltere liman işçileri greve çıktı
İngiltere'nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe'da 1900 işçi, bu sabah itibariyle 8 gün sürecek bir greve çıktı. İşçiler ücretlerine en az enflasyon oranında zam yapılmasını istiyor.
İngiltere'nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe'da 1900 işçi greve çıktı. Ücretlerine en az enflasyon oranında zam isteyen işçilere, patron yüzde 7 teklif verdi. Teklifin enflasyon oranından düşük olması üzerine UNITE (Birlik) sendikası üyesi işçiler grev kararı aldı.
Ülkenin deniz taşımacılığının en az yüzde 48'ini gerçekleştiren Felixstowe limanı yöneticileri, önerdikleri yüzde 7 zam ve 500 sterlinlik tek seferlik ek ödemenin makul olduğunu iddia ederken sendika yöneticileri, enflasyonun yüzde 10,1 olduğunu ve son 3 yılda işçilerin hiç ücret zammı almadıklarını hatırlatarak, patronun teklifinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.
GREVİN 8 GÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR
30 yıl sonra ilk kez greve çıkan Felixstowe limanında çalışan yüzlerce işçi bu sabah liman önünde toplanarak patronların dayatmalarına karşı mücadele edeceklerini vurguladı.
Toplam 2 bin 550 işçinin çalıştığı limanda, işçilerin büyük çoğunluğu iş bıraktı.
UNITE tarafından yapılan açıklamada, sendikaya üye olan en az 1900 işçinin işbaşı yapmadığı ve üye olmayan işçilerin de greve destek verdiği belirtilerek, sadece birkaç işçinin liman kapısından içeri girdiği açıklandı.
Avrupa'dan gelen gıda ulaşımında hemen hemen tek liman olan Felixstowe'da faaliyet yapılamaması, ülkede gıda sıkıntısına neden olabilecek düzeyde.
Bu nedenle patronların kısa sürede işçilerin örgütlü olduğu sendikayla masaya oturması bekleniyor. Grevin 29 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken hükümetin de devreye gireceği tahmin ediliyor.