4 Ekim 2024 Cuma

İMO: Kentler depreme göre hazırlanmalı

Elazığ'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin altını bir kere daha çizerek, kentlerin depreme göre hazırlanması gerektiğini belirtti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Yönetim Kurulu, Elazığ merkezli 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

24 Ocak'ta Elazığ'da yaşanan 6.5 büyüklüğündeki depremde 41 kişinin hayatını kaybettiği, 30 Ekim'de Ege Denizi'nde meydana gelen depreminin de hatırlatıldığı açıklamada, "Her deprem Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Bu gerçeği kabul etmeyen yok; ancak gereğinin yerine getirildiğini söyleyebilmek mümkün değil" denildi.

"Türkiye bir deprem ülkesidir ve İstanbul'u da içine alan Marmara depremi olası depremler arasındadır" denlen açıklamada, "Olası İstanbul depremi için beklenen büyüklük, açık ki İstanbul'da telafi etmenin mümkün olmayacağı düzeyde can ve mal kaybına yol açacaktır. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye deprem tehdidi altındadır. Bir an önce kentlerimiz depreme göre düzenlenmeli, yapılarımız güvenli hale getirilmelidir. Hiç şüphe yok ki bunun için ulusal seferberlik ilan edilmeli; merkezi yönetim, yerel yönetim, üniversiteler, meslek odaları ve vatandaş işbirliği sağlanmalıdır. Mevcut yapı stokunun depreme dayanmasının mümkün olmadığı ortaya çıktığına göre işe buradan başlamak ve olanca hızla yapıların deprem güvenliğini sağlanmak kaçınılmazdır. Eğer bu yapılmazsa vebali merkezi ve yerel yönetimlerin üzerinde olacaktır" diye belirtildi.