21 Eylül 2024 Cumartesi

İMO: Binlerce mühendis ve işçi tehdit altına bulunuyor

Hijyen koşullarının olmadığı şantiyelere ilişkin açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, "Binlerce mühendis ve işçi tehdit altına bulunuyor" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, şantiyelerdeki koronavirüsle mücadeleye ilişkin "Binlerce mühendis ve işçi tehdit altına bulunuyor" başlıklı açıklama yaptı.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında bir dizi önlem alındığı kaydedilen açıklamada, "Ne yazık ki, bireylerin uyması gereken kurallar dışında inşaat işkoluna dair özel bir düzenleme getirilmemiştir. Binlerce insanın çalıştığı inşaat işkolu değerlendirmeye bile alınmamıştır" diye belirtildi.

Şu an aktif durumda irili ufaklı binlerce şantiyenin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu şantiyelerde on binlerce mühendis ve işçinin çalıştığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Bırakalım virüse karşı korunaklı hale getirilmesini, şantiyelerde standart hijyen kurulları bile uygulanmamaktadır. Bireyler için önerilen kuralları ise şantiyelerde uygulamak mümkün değildir" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:
"Şantiyelerde yemek yenilen mekânlarda herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Çalışanlar kapalı ve dar mekânlarda yan yana dizilen masalarda yemek yemektedir. Ayrıca yapılan işin gereği sosyal mesafe konulamamaktadır. İşin en vahim tarafı binlerce işçi temel hijyen kurullarına bile uyulmasının mümkün olmadığı prefabrik yapıları yatakhane olarak kullanmaktadır.

"Açıkçası şantiye çalışanları ve dolayısıyla aileleri, yakınları, komşuları ölümcül virüse karşı savunmasızdır. Eğer önlem alınmazsa, şantiyelerde çalışan binlerce insan ülkenin virüsle mücadelesinde önemli bir zafiyet ortaya çıkmasına neden olacaktır.

"İnşaat işkolu için acilen yeni düzenleme getirilmelidir. Ya devlet tarafından şantiyelere hijyen kuralları dikte edilmeli ve kurallara uyulup uyulmadığı denetlenmeli ya da diğer alanlarda olduğu gibi şantiyeler bir süre kapatılmalıdır. Ancak kapatılma kararı, başta işçiler olmak üzere hiçbir çalışanın maddi ve manevi açıdan mağduriyetine yol açmayacağı hükmünü içermelidir."