4 Ekim 2024 Cuma

İmir'den iktidara: İşbirlikçilerinizle Şırnak halkına hesap vereceksiniz

İktidarın Şırnak'a yatırım yaptığı vaatlerini madde madde yalanlayan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, kentin en temel sorunları olan sağlık, eğitim ve ulaşıma ilişkin yapıldığı iddia edilen harcamaların nereye gittiğini sordu. İmir iktidarı, "Zorla iktidarı olduğunuz kentte zorla rıza üretemeyeceksiniz" diye uyardı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak'ın sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. 

Şırnak'ın özellikle son 18 yılda katmerleşen sağlık, eğitim ve ulaşım sorunlarına dikkat çeken İmir, bu sorunları AKP iktidarının politikaları sonucu daha da derinleştiğini belirtti. 

'MADEM SAĞLIĞA 549 MİLYON YATIRIM YAPILDI, NEDEN KENTİN SAĞLIK SORUNLARI YERİNDE SAYIYOR?'
İktidarın 18 yılda Şırnak'ta sağlık sektöründe harcanan paranın 549 Milyon TL olduğunu iddia ettiğini söyleyen İmir, 18 yılda tamamlanmış bir vaadin olmadığını kaydetti. İktidarın Şırnak halkına aleni bir şekilde yalan söylediğini ifade eden İmir, sağlık hakkının temel bir hak olduğunun altını çizdi. 

İmir, Şırnak'da sağlık alanına ilişkin yapılan açıklamalar ve vaatlere ilişkin iktidara şu soruları yöneltti:

"18 yılda 549 milyonluk sağlık yatırımı yaptıysanız, neden Şırnak'ın sağlık sorunları yerinde sayıyor?
Neden uzman doktor eksikliği giderilmiyor?
Neden doğurganlık oranı yüksek olan Şırnak ve ilçelerinde kadın doğum uzmanı eksikliği giderilmiyor?
17 yıldır yapılamayan hastaneler ne zaman yapılacak?
Bu paralar nerelere harcandı?"

'ANADİLDE EĞİTİM HAKKININ SAĞLANMASI GEREK'
Kentin diğer temel sorunlarından  birinin de eğitim olduğunun altını çizen İmir, anadilde eğitimin yapılmamasının en temel eğitim sorunu olmaya devam ettiğini söyledi. 

Her yıl binlerce öğrencinin anadillerinin dışında bilmediği bir dilde eğitim almaya zorlandığını belirten İmir, her Türkiye vatandaşının Türkçe'yi bilme zorunluluğu nasıl varsa T.C., vatandaşı olan her Kürt çocuğunun da kendi anadilinde eğitim alma hakkının olması ve bunun sağlanması gerektiğini dile getirdi. 

EĞİTİME, 18 YILDA 650 MİLYON YATIRIM İDDİASI MADDE MADDE YALANLANDI
İktidarın, Şırnak'ta eğitim alanında 18 yılda 650 milyon TL yaptırım yaptığı iddiasına ilişkin İmir, madde madde sıraladığı şu verilerle bu iddiayı yalanladı: 

"İktidar Şırnak'ta okullara akıllı tahta yapılması vaadiyle Fatih Projesi'ni 'büyük bir proje' olarak sunmuştur. Fakat Şırnak'ta okulların yüzde 80'ninde de akıllı tahta yok. 
Okullarda her sınıfta ortalama 40-50 arası öğrenci bulunmaktadır. 
Hala kent genelinde öğretmen eksikliği yaşanmaktadır. 
Okulların şehir dışına taşınması ayrıca ciddi sorunları beraberinde getirmiştir. 
 Kent genelinde öğrenci servisleri eksikliği vardır. 
Ayrıca yoksul öğrenciler okula gitmekte zorlanmaktadır. 
Okullarda temizlik görevlileri eksikliği yaşanmaktadır."

'650 MİLYONU NEREYE HARCADINIZ?'
Öte yandan pandemi sürecinde eğitim alanında kentte yaşanan sorunların katmerleşerek arttığını vurgulayan İmir, "Özellikle internet altyapısı ile ekipman eksikliği binlerce öğrencinin eğitime ulaşımını tamamen engellemiştir. Hal böyleyken iktidar utanmadan Şırnak'ta 650 milyon TL'lik yatırım yaptığını söylemektedir. İktidara buradan soruyorum, Şırnak'ta 18 yılda eğitim yatırımında harcadık dediğiniz 650 milyonu nereye harcadınız?" diye sordu. 

'İKTİDAR ULAŞIMDA RANTIN ALTYAPISINI OLUŞTURMAK İSTİYOR'
Kentin bir diğer temel sorunu olan ulaşıma ilişkin AKP'nin yayınladığı Şırnak il raporunu hatırlatan İmir, 2003-2008 yılları arasında Şırnak'ta ulaşıma 2.77 Milyar TL harcandığı ve 711 km'lik yolun güvenli bir şekilde yapıldığının iddia edildiğini söyledi. 

Şırnak'taki anayolların kilometrelerine dikkat çeken İmir, "Şırnak-İdil arası: 75 km; Şırnak-Beytüşşebap arası: 125 km; Şırnak-Silopi arası: 80 km; Şırnak-Güçlükonak arası: 74 km'dir. Yani toplamda bütün ilçelerin toplam yolu 354 km'dir. Yani AKP raporda mevcut yolları iki katına çıkarmıştır. Biliyoruz bu
iktidarın basit bir matematik hatası değildir. Bu rantın altyapısının oluşturulmasıdır" diye konuştu. 

'3 MİLYAR HARCANDIYSA KENTTE NEDEN BU KADAR İŞSİZLİK VAR?'
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı'nın yalan vaatlerine de değinen HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Bakanlığın kentte 18 yılda 3 Milyar harcama yaptığı iddiasına vurgu yaptı. 

İmir, Bakana Zehra Zümrüt Selçuk'a şu soruları yöneltti: 

 "Bu harcamalar yapılmış ise Şırnak neden halen işsizlik sıralamasında son sıralarda yer almaktadır?
Ülkede işsizlik oranı son TÜİK verilerine göre yüzde 12-13 civarında iken Şırnak ve çevre illerde işsizlik oranı neden yüzde 30 civarındadır?
Bakanlığınız özellikle kadınlara Şırnak'ta nasıl bir iş alanı yarattı?"

'ZORLA RIZA ÜRETEMEYECEKSİNİZ'
İktidarın savaşın, rantın, talanın, yolsuzluğun ve gasbın hesabını Şırnak halkına vereceğinin altını çizen İmir, "Devletin görevi yurttaşların temel haklarını sağlamaktır. Eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en temel hakları gasp etmek değildir. Zorla iktidarı olduğunu kentte, zorla rıza üretemeyeceksiniz. Şırnak halkı sizin baskı, zulüm ve rant politikalarınıza son vererek, kendi kendini yönetme iradesini ortaya koyacaktır. Beraber suça bulaştığınız, paraları beraber yediğiniz işbirlikçileriniz de siz de yargı önünde Şırnak halkına hesap vereceksiniz" dedi.