20 Eylül 2024 Cuma

İlk kadın seçim bürosu zılgıtlarla açıldı: Kadınların özgücüyle gideceksiniz

14 Mayıs seçimlerinin ilk kadın seçim bürosunun Diyarbakır'daki açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, kadınların özgücüyle Kürdü tanımayan, Türkiye halklarını yok sayan, kadınları emeğini sömüren bu iktidarın gideceğinin altını çizdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır İl Örgütü, ilk kadın seçim bürosunu açtı. Kayapınar Diçlekent'te kadınların yoğun ilgisi ve coşkusuyla gerçekleşen açılışta sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganı yükseldi.

Açılış öncesi bir araya gelen kadınlar uzun süre halay çekti. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri Remziye Tosun, Nuran İmir; Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), demokratik kitle örgütü üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Alanda, "Buradayız kadınlarla değiştireceğiz" ve Nagihan Akarsel ile Jîna Emînî'nim fotoğraflarının yanı sıra "Jin, Jiyan, azadî" pankartları asıldı, Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatıldı.

'ASLA TAVİZ VERMİYORUZ'
Alkış ve zılgıtlar arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan alana geldi. İlk kadın bürosunu açtıklarını dile getiren Buldan, tüm engellemelere, kumpaslara ve seçim bürosunun etrafını soran polisleri işaret etti: "Burada birikenler bunu gölgelemeye çalışıyor; bunu asla kabul etmiyoruz, taviz etmiyoruz."

Buldan, "Seçim büromuz kadınların, kadınların geleceğinin, kadınların özgür yaşamasının ve seçimlerde buranın kadınların geleceğine ve özgürlüğüne vesile olacak bir çalışmanın yapılması için açılıyor. Ve bu kadın seçim büromuz Yesil Sol Parti'nin ilk bürosu olarak açılıyor. Hayırlı ve uğurlu olsun sevgili kadınlar" dedi.

'KADINLARIN ÖZGÜCÜYLE GİDECEKSİNİZ'
Partisine yönelik saldırıları hatırlatan Buldan, iktidara şöyle seslendi: "Artık mızrak çuvala sığmıyor gideceksiniz, kadınların gücüyle gideceksiniz kadınların özgücüyle gideceksiniz."

Buldan'ın konuşması bu sırada "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla bölündü. Konuşmaya devam eden Buldan, "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

'14 MAYIS'TA GEREKLİ CEVABI VERECEĞİZ'
AKP hükümetinin 20 yıllık iktidarlık döneminde başta kadınlar olmak üzere Türkiye halklarına Kürtlere etmediği zulüm kalmadığını belirten Buldan, "Kürdü inkar eden, kadının emeğini sömüren, Türkiye halklarını görmezden gelen; inançları, mezhepleri, dini bile bir siyaset aracı hale getiren bu iktidara bizler 14 Mayıs tarihinde gerekli cevabı vereceğiz" dedi.

'YARATTIĞI ACILARI İKTİDARA ÖDETECEĞİZ'
6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerde her zaman olduğu gibi ilk önce kadınların mağdur edildiğini kaydeden Buldan, şöyle devam etti: "Kadınları depremzede olarak görmediler. Canlarını, çocuklarını, yakınlarını deprem enkazlarının altında bırakıp onların yakınlarına ulaşmasını engellediler. Kadınları bir bardak suya, bir çadıra, bir konteynıra muhtaç ettiler. Bunu hepimiz gördük, yaşadık. Şimdi başka bir felaket ekonomik felaket. Mutfaklarımızda tencerelerimizin kaynamadığı, çocuklarımızın okula aç gittiği aynı zamanda ekonomik krizden kaynaklı hiç kimsenin artık pazara markete bakkala gitmediği dönemi yarattılar. Bunu en fazla kadınlar bilir, en fazla kadınlar hisseder en fazla kadınlar yaşar. Ama az kaldı, ekonomik krizleriyle birlikte gönderceğiz. Depremde yaşanan acıları onlara bir kez daha 14 Mayıs'ta ödeteceğiz."