25 Kasım 2024 Pazartesi

İlham Ehmed: Çalıştay çözüm umudumuzu artırdı

MSD'nin "Suriye'yi yeniden inşa edelim geliştirelim" şiarıyla düzenlediği Suriye Diyalog Çalıştayı'na katılan MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, "Artık umudumuz var" dedi.
Suriye Demokratik Meclisi'nin (MSD) çağrısıyla düzenlenen "Suriye'yi yeniden inşa edelim geliştirelim" şiarıyla Suriye Diyalog Çalıştayı gerçekleştirildi.
 
Kuzey Suriye'nin Eyn İsa İlçesinde gerçekleştirilen çalıştaya katılan MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed ve Efrin Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Şiraz Hemo ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
 
Suriye Diyalog Çalıştayı kararını MSD'nin üçüncü kongresinde aldıklarını belirten MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, "Bu çalıştayın Suriye içerisinde yaşayanlar için önemli olduğunu düşündük. Bu diyalog çalıştayı ikinci kez yapılıyor. Şuana kadar çalıştayda insan hakları mücadelesi, özerk yönetim çalışmaları, Suriye rejiminin anayasasını tartıştık. Suriye'nin çeşitli bölgelerinden bu kadar siyasetçinin bu çalıştaya katılması fikrimizi önemsediklerini gösteriyor" diye belirtti.
 
Suriye Diyalog Çalıştayı'nda ortaya çıkan tartışmaların gelecek bakımından kendilerine umut verdiğini ifade eden Ehmed, "Artık umudumuz var. Artık sadece siyasetleri bir araya getirmek değil bu topraklarda halkları yan yana getirerek yeni bir başlangıç yapabiliriz. Toplantıda ortaya çıkan duruma bakılırsa herkesin yaklaşımında kimi değişiklikler olsa da herkes çözümden yana adım atmakta kararlı. Bu diyalog çalıştayının bu bakımdan olumlu yorumlamak gerekiyor" diye kaydetti.
 
Bazı güçlerin halen kendi içerisinde süreci kavrayamadıklarını bu çalıştayda da gördüklerini söyleyen Ehmed, "Suriye'nin geleceğinin inşası ve yeni anayasa yazımında burada yürütülen tartışmalar bizi umutlandırdı. Bu çalıştayda siyasetler, toplumun ileri gelenleri birbirlerini dinleyerek çözüm odaklı tartışmalar gerçekleştirdiler. Bu çalıştay bir kez daha gösterdi ki krizin çözümü için daha fazla diyaloğa ihtiyaç var" dedi.
 
'ÇALIŞTAY SURİYE KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNDE BÜYÜK ADIM'
 
Suriye krizinin başlangıcıyla birlikte 7 yıl içerisinde ilk defa böylesi olumlu adımlar atıldığını, bu adımların devamının geleceğine inandığını vurgulayan MSD Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ehmed, "Suriye halkı olarak herkesin kendi prensiplerini dayatmadığı fakat herkesin kendi rengi ile kendini ortaya koyduğu diyalog toplantıları, çalıştayların imkânı var. Biz bütün gücümüz ile halkların, toplumun Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olabilmesi için imkânlarımızı olanaklarımızı kullanacağız" diye konuştu.
 
Suriye krizinin çözümü ve işgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesinin önemine dikkat çeken Efrin Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Şiraz Hemo, "Bu toplantıda da ortaya koyulduğu gibi Suriye'deki kriz biran önce çözüme kavuşturulmalı. Efrin'in de bu çalıştay da konu başlığı olmasını istiyorduk fakat yapılan bütün konuşmalarda Efrin'e özellikle değinilmesi ile birlikte aslında Suriye'de birçok bölgenin de Efrin'in Türk devleti ve çetelerinin işgali altında olduğu sonucu ortaya çıktı. Efrin'in özgürleştirilmedi, halen Suriye'nin parçalarının işgal altında olduğu bir durumda Suriye hükümetinin gerçekliğinden bahsetmek mümkün değil" diye kaydetti.
 
'SURİYE'NİN BİR PARÇASI İŞGAL ALTINDAYKEN HÜKÜMETİN MEŞRULUĞUNDAN SÖZ EDEMEYİZ'
 
Yeni kurulacak sistemde Suriye'nin bir parçası işgal altındayken yeni anayasanın meşruluğundan söz edemeyeceklerini söyleyen Hemo, "Şuana kadar Efrin'de binlerce kişi kaçırıldı işgalci çeteler ve onları destekleyen Türk devleti tarafından katledildi. Yeni kurulacak hükümet veya sistemin bir parçası işgal altındayken bu sistemin veya yazılacak anayasanın meşruluğunu söyleyemeyiz. Bugün yapılan çalıştayda da gördük. Suriye anayasasının yazımında kadının gücü ortada, eğer buna rağmen bugün Efrin'de kadınlar kaçırılıp katlediliyorsa, çözüm için kadının özgürlük mücadelesinden buradan bakmak zorundayız" dedi.
 
Bu toplantıya katılmalarındaki amaçlarının sadece Efrin'in işgal edilmesi değil Suriye'nin bütün parçalarına yönelik AKP/Saray rejiminin saldırılarına karşı duruşlarını ortaya koymak olduğunu söyleyen Şiraz Hemo, "Türk devleti işgalci çeteleri ile birlikte Suriye krizini derinleştirmeye devam ediyor. Bu açıdan şuanda birçok muhalefetin Eyn İsa'da bir araya gelerek Suriye ve işgal edilen bölgeler ile ilgili tartışmalar yürütmesini Efrin Özerk Yönetimi olarak olumlu buluyoruz. Biz Efrin halkının topraklarına özlem duyduğunu, topraklarına aç olduğunu her yerde söylemeye devam edeceğiz" diye belirtti.
 
Efrin'den Şehba'ya göç eden Efrinlilerin yaşamına dikkat çeken Hemo, "Bugün Efrin halkı topraklarından göç ederek Şehba'da bir yaşam inşa ediyor. Fakat insan hakları örgütleri bu duruma sessiz. İdlib konusunda herkesi ayağa kaldıranlar her gün açıklamalar yapanlar Efrin'de çocuk, kadın, yaşlı, genç çeteler tarafından katledilirken bu güçler sessizliğe büründü. Biz Efrin ile birlikte işgal edilen bütün bölgelerde halkların kendi kendilerini yöneteceği bir sistemin inşa edilmesi için bu tarz yapılacak bütün toplantılarda taleplerimizi dillendireceğiz. Bugün burada gerçekleştirilen Suriye Diyalog Çalıştayı'nın Suriye krizinde çözümün bir parçası olacağını düşünüyorum" dedi.