İlaç bulamayan epilepsi hastaları ölüme terk ediliyor
Epilepsi hastaları, düzenli olarak kullanmaları gereken ilaca ulaşamıyor. Türkiye'de en az 500 bin epilepsi hastası olduğunu belirten Dr. Mehmet Bekaroğlu, "Hastaların, ilaçlarını düzenli kullanamaması nöbet geçirme ihtimallerini artırıyor" diyerek, epilepsi hastalarının yavaş yavaş ölüme terk edildiğine dikkat çekti.
Türkiye'de ilaç krizi gün geçtikçe artıyor. Kanser hastaları, epilepsi hastaları ilaçlara ulaşmakta zorluk yaşıyor. Elips Haber'den Şevval Dalgıç'a konuşan Dr. Mehmet Bekaroğlu, epilepsi hastalığının kişide kalıcı hasarlar oluşturduğuna dikkat çekerek, "Nöbetlerin artması demek, beyinde oluşan hasarın da artması anlamına geliyor. Bu nöbetler arttıkça birey ileriki yaşlara ne yazık ki ulaşamıyor. Ulaşsa bile, zeka problemleri, erken yaşta demans gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor" uyarısında bulundu.
'Kur nedeniyle firmalar ilaç getirmiyor'
"Epilepsi ilacı dediğimizde yalnızca bir ilaçtan bahsetmiyoruz. Epilepsi tedavisinde kullanılan birden fazla ilaç bulunuyor. Ancak Türkiye'deki genel sorun; bu ilaçların yurt dışından gelmesi" diyen Dr. Bekaroğlu, döviz kuru üzerinden ithal edilen ilaçların fiyatlandırılmasında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın fiyat politikasının olduğunu ve politikada Euro kurunun uzun bir süre belirli bir kurda tutulduğunu anlatan Dr. Bekaroğlu, sabit kur politikası nedeniyle firmaların ilaç getirmediğine dikkat çekti.
'EPİLEPSİ HASTALARINI YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜME TERK EDİYORLAR'
Epilepsi hastalarının ilaçlarını düzenli olarak kullanmak zorunda olduğuna vurgu yapan Dr. Bekaroğlu, bu durumun özellikle çocuk hastalar için hayati risk taşıdığına işaret etti. "Hastalar ilaçlarını temin edemiyor, eczane eczane gezerek ilaç arıyorlar. On gün, hatta bazen daha uzun süre ilaçsız kalıyorlar. Bu, nöbet geçirme risklerini artırıyor ve her nöbet beyinde hasar oluşturuyor" diyen Dr. Bekaroğlu, bu durumun ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Bekaroğlu, "Epilepsi hastalarının ilaç bulamamasını cinayet olarak değerlendiriyorum. İnsanları yavaş yavaş ölüme terk ediyorlar" ifadelerini kullandı.
'HASTANELERDEN RANDEVU ALINAMIYOR'
Epilepsi hastalarının, hastanelerden randevu alamadıklarının ve bu nedenle ilaçları yazdırmakta zorluk çektiklerini belirten eczacı Al Fuat Gül ise, "Hasta randevu alamadığı için ilacını da yazdıramıyor" dedi.
'ZAM BEKLENTİSİ NEDENİYLE DEPOLAR İLAÇ VERMİYOR'
"Şu an tüm ilaçlarda zam beklentisi var. Bu yüzden depolar eczanelere ilaç vermiyor" diyen Gül, geçen sene 'ilaçlara yeni yılda bir kez zam yapılacak' diye bir kararname yayımlandı. Bu kararnameden sonra ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Epilepsi ilacı sürekli olarak kullanılması gereken bir ilaç ama nörolojiden randevu almak çok zor. Hasta randevu alamadığı için ilacını da yazdıramıyor" ifadelerini kullandı.