4 Ekim 2024 Cuma

İktidarın politikaları çocukları istismara ve şiddete karşı korunaksız kılıyor

Hem yoksulluk dolayısıyla evrensel haklarını kullanamayan hem de kamu görevlilerinin ihmalleri sebebiyle istismar ve şiddete karşı korunaksız kalan çocuklara dikkat çeken HDP Milletvekili Kerestecioğlu, çocukların yaşadıkları çok boyutlu sorunların ve hak ihlallerinin araştırılarak çözüm önerilerinin saptanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. 

Ekonomik kriz ve yoksulluğun bedeli çocuklara ödettiriliyor. Çocuklar yoksulluk nedeniyle beslenme, sağlık, eğitim ve barınma gibi temel insan haklarından mahrum kalıyor, çalışmak zorunda bırakılıyor, güvencesiz çalışma ortamında iş cinayetleri ve istismara açık hale geliyor. 

Saha araştırmaları bez ve mama dahi alamayacak durumda olan ailelerin, bebeklerini hazır çorba, şekerli su, pirinç lapası gibi besin değer düşük gıdalarla beklemek zorunda kaldığını ve temiz içme suyuna erişemediğini gözler önüne seriyor. 

Pandemiyle birlikte astronomik fiyatlara ulaşan peynir, bebek maması gibi gıda ürünlerine marketlerde alarm takılması durumun vehametini açıklıyor. 

ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BİR YAŞAM SÜREMİYOR
Dengeli beslenme, hijyenik ortamda barınma, mevsim koşullarına uygun giyinme gibi ihtiyaçları karşılanamayan çocukların sağlıklı bir yaşam sürme şansları kalmıyor. Yeşil kart sahibi olan aileler dahi, sistemin karşılamadığı sağlık hizmetleri ve ilaç ücretleri sebebiyle borçlanıyor ve bu nedenle hem kendileri hem çocukları sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. 

'ŞARTLI YARDIM' ÇOCUKLARIN BİR AYLIK MASRAFLARINI KARŞILAMIYOR
Pandemide bilgisayar, tablet, internet gibi teknolojik imkanlara sahip olmayan veya çalışmak zorunda kalan çocuklar uzaktan eğitime katılıyor. Bu dönemde çalışmak zorunda kalan çocukların büyük kısmı yüz yüze eğitim tekrar başlasa da eğitimlerine geri dönemedi. Çocukların okula göndermeleri halinde yoksul ailelere verilen şartlı yardım (ilköğretimde okuyan oğlan çocukları için 45, kız çocukları için 50 TL, ortaöğretimde okuyan oğlan çocukları için 55, kız çocukları için 75 TL) çocukların bir aylık okul masraflarını karşılamaya yetmiyor. 

MART İSTATİSTİĞİNE GÖRE 720 BİN ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞIYOR
TÜİK'in Mart 2021'de yayınladığı istatistiklere göre Türkiye'de 5-17 yaş arasında 720 bin çocuk işçi çalışıyor. Eve gelir getirmekle yükümlü kılınan çocuklar kağıt, hurda toplayıcılığı, seyyar satıcılık ve tekstil işçiliği gibi ağır iş koşulları ve uzun çalışma saati gerektiren alanlarda çalışıyor. Güvencesiz işlerde çalışan çocuklar iş cinayeti tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor. Son olarak 16 Kasım 2021'de Mersin'de bir narenciye fabrikasında çalışan 13 yaşındaki Ula Kerem eşarbının paketleme makinesine takılmasıyla sıkışarak hayatını kaybetti.

DİYANET VE DİNİ CEMAATLERDE ÇOCUKLAR İSTİSMARA UĞRUYOR
Diğer taraftan çoğunlukla yoksul çocukların gönderildiği Diyanet'e veya dini cemaatlere bağlı hizmet veren Kuran kurslarında şiddet ve istismar vakaları yaşanıyor. Kuran kurslarındaki istismar ve şüpheli ölümlere dair haberlerin son dönemde artış göstermesi ise endişe veriyor. Maraş'ta Arınç Kuran Kursu'nda çalışan ve 4 ayrı çocuğu istismar ettiği için tutuklanan Ruhullah Çelik'in, Muş Merkez Karşıyaka Kuran kursunda tuvalet kapısına asılı halde bulunan 12 yaşındaki Mehmet Halit Yavuz'un ve Hatay Yeni Yurt Merkez Camisi'nde Kuran kursuna gelen küçük çocuğu darp eden cami imamının haberi, sadece son dört ay içerisinde basına yansıyan haberler. Ekim 2021'de Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde bir köy okulunda öğretmen olan Diyadin B. 7 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunmuş ve
 şikayetlere rağmen herhangi bir işlem başlatılmıyor. Ayrıca olayın ortaya çıkmaması için çocukları tehdit eden Diyadin B. görevden alınması gerekirken başka bir okulda öğretmenliğe devam ediyor. Okul müdürü, Milli Eğitim Müdürü, Dicle Belediye Başkanı, ifade almakta özensiz davranan Savcı el birliğiyle çocuk istismarının üzerini örtmeye çalışıyor.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ
Çocuklar hem yoksulluk dolayısıyla evrensel haklarını kullanamıyor hem de kamu görevlilerinin ihmalleri sebebiyle istismar ve şiddete karşı korunaksız kalıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu çocukların yaşadıkları çok boyutlu sorunların ve hak ihlallerinin araştırılarak çözüm önerilerinin saptanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.