İktidarın bütçesi kadını değil, aileyi güçlendirecek
Kadın düşmanı AKP-MHP iktidarı bir kez daha derdinin kadını değil aileyi güçlendirmek olduğunu gözler önüne serdi.
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde faşist iktidar önceliği, kadına yönelik erkek şiddeti ile mücadeleye değil, ailenin güçlendirilmesine verdi.
AYRILAN RAKAM KADINLAR İÇİN HİÇBİR ANLAMA GELMEYECEK
Ailenin güçlendirilmesi için ayrılan rakam 11 milyar 904 milyon 918 bin lira olarak belirlendi. Kadınların güçlendirilmesi için ayrılan tutar ise 3 milyar 817 milyon 148 bin lirada kaldı. Bu rakam ise ekonomik, fiziksel, cinsel ve siyasal şiddetin hedefindeki kadınlar için hiçbir anlama gelmeyecek.
Kadınlarda işsizlik oranının yüzde 49,9'lara ulaştığı bir tabloda, bu bütçe iktidarın tek derdinin aileyi güçlendirmek için kadınları eve hapsederek erkeğe bağımlı hale getirmek olduğunu gözler önüne serdi.
KADINLARIN EKONOMİK YAŞAMA KATILIMI 133.SIRADA
Dünya Ekonomik Forumu tarafından Haziran 2023'te yayınlanan "Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu"nda, Türkiye 146 ülke arasında 129. sırada. Türkiye kadınların ekonomik yaşama katılımı ve fırsatlar bakımından ise 133. sırada bulunuyor.
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi'nin 2022 Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Raporu'na göre kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorun şiddet. Söz konusu rapora göre, kadınların yüzde 70'i şiddeti karşılaştıkları sorunlar arasında birinci sıraya koyuyor.
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış kararının kadınların geleceği için kötü sonuçlar doğuracağını düşünenler de çoğunlukta. Ayrıca kadınlar çalışmayı bırakma sebeplerini yüzde 25 ile evlilik ve ev işi sorumlulukları, yüzde 16 ile çocuk bakım desteğinin olmaması, yüzde 6 ile güvenli iş ortamının bulunmaması şeklinde açıklıyor.
ŞİDDETE MARUZ KALAN HER ON KİŞİDEN 8'İ KADIN
Haziran 2023'te Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-Türkiye'nin yayınladığı "Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı 2007-2021 Yılları Arası Verilerinin İstatistiksel Analizi Raporu"na göre şiddete maruz bırakılan her 10 kişiden 8'i kadın, yüzde 73'ü evli. Faillerin yüzde 90'ı erkek, bu failler arasında en yüksek oranda yüzde 63 ile eşler ve yüzde 21 ile aile üyeleri yer alıyor.
Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'na gelen aramalara göre, fiziksel şiddet uygulayanların yüzde 68'i kadınların evli oldukları erkekler. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre 2022 yılında erkekler 334 kadını katletti. 245 kadının katledilmesi de kayıtlara "şüpheli" olarak geçti. Cinsiyet temelli eşitsizliğin ve ayrımcılığın temel sonuçlarından biri ise kadın yoksulluğu. Yoksulluk, Türkiye'de uygulanan sermayeden yana politikalar, derinleşen ekonomik kriz ve savaş politikalarıyla birlikte tüm halkı etkilese de kadınlar yoksulluğu daha derin yaşıyor.
İKTİDARIN DERDİ AİLEYİ GÜÇLENDİRMEK
Disk Genel İş'in 2023 'Kadın Emeği' raporu, kadınlar açısından tablonun çok kötü olduğunu gösteriyor. Buna göre, Türkiye geneli kadın istihdamı halen erkek istihdamının yarısı kadar. İstihdamda cinsiyet açığı yüzde 36,4'ü buluyor. Son 5 yılda kadın istihdamı sadece 1.9 puan artabildi. Türkiye'de 12 milyon kadın; bakım emeği, "ailevi" ve kişisel sebeplerden ötürü çalışma hayatına dahil olamıyor. Çalışan kadınların ise yüzde 32,5'i kayıt dışı çalıştırılıyor. 3 milyon 300 bin kadın ise çalışırken sosyal güvenceden mahrum bırakılmış durumda. Tam zamanlı çalışan kadınların yüzde 25,6'sı kayıt dışı istihdam edilirken yarı zamanlı çalışan kadınların yüzde 68,1 kayıt dışı çalıştırılıyor. Kadınlar bakımından tablo bu kadar ağırken, iktidar bu bütçede de kadını güçlendirmek yerine aileyi güçlendiren bir politika izledi.