20 Eylül 2024 Cuma

İKP: Erkek/devlet/yargıya isyanımızı büyütüyoruz

Kadınlara yönelik bütün saldırılara karşı örgütlü mücadele yürütecekleri belirten İzmir Kadın Platformu, "Eşit, özgür, laik bir yaşam için; birbirimizden ve haklarımızdan vazgeçmeyecek, çocukları karanlığa teslim etmeyeceğiz" dedi.

İzmir Kadın Platformu (İKP), erkek yargı ve siyasal islamcı eğitim politikalarına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi.

"İstismarı aklayan erkek/devlet/yargıya isyanımızı büyütüyor, laik, bilimsel eğitime sahip çıkıyoruz" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Zeynep Revşen okudu.

Hiranur Vakfı'ndaki istismar olayına ilişkin üç doktorun yargılandığı davadaki tek tutuklunun tahliye edildiğini hatırlatan Revşen, son 5 yılda cemaat ve tarikatlara bağlı kayıtlı yurt sayısının yüzde 93 arttığını ifade etti. "Cemaat ve tarikatlarda cinsel istismar ve şüpheli ölümler her geçen gün artarken devlet, yargı eliyle istismarı aklıyor. Yaşanan cinsel istismar evlilik yoluyla örtbas edilmeye çalışılıyor. Kamu görevlisi olan asker, polis ve korucuların cinsel istismar suçlarına uygulanan cezasızlık politikası ile failler cesaretlendiriyor" diyen Revşen, sadece suçun birinci dereceden faillerinin değil görevini yerine getirmeyen tüm yetkililerin bu suçların faili olduğunu ifade etti.

"AKP, 21 yıldır kadınların, çocukların hayatını gericilik ile kuşatmaya çalışıyor" diyen Revşen, son olarak faşist ittifakın 6284'ü seçim pazarlığının malzemesi yaptığını ifade etti. Eğitim sisteminin ise dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek için şekillendirildiğini kaydeden Revşen, ÇEDES protokolüyle İzmir'de 842 okula manevi danışman adı altında imam, din görevlisi ve müezzin atandığına dikkat çekti.

Revşen, şöyle devam etti: "Ensar-Tüvga ile yapılan protokolleri iptal ettirecek, ÇEDES'i durduracak, kız okullarını açtırmayacağız. Çocukların geleceğini cemaat ve tarikatlara teslim etmeyeceğiz. Artan yoksulluk, cezasızlık politikaları ile şiddet hayatımızın her alanında artmaya devam ediyor. Anayasa değişikliği, nafaka hakkımıza saldırı, 6284'ün kaldırılmaya çalışılması, LGBTİ+ düşmanlığının RTÜK aracılığı ile kamu spotu olarak sunulmasına karşı buradayız. Eşit, özgür, laik bir yaşam için; birbirimizden ve haklarımızdan vazgeçmeyecek, çocukları karanlığa teslim etmeyeceğiz. Gericiliğe karşı laik, bilimsel, karma eğitime sahip çıkacağız."

Revşen, taleplerini şöyle sıraladı:
"🔹MEB ve Diyanet arasında imzalanan ÇEDES protokolü iptal edilsin.
🔹Cemaat ve tarikatlar kapatılsın. 
🔹TÜVGA, Ensar gibi kurumlarla imzalanan protokoller iptal edilsin.
🔹Her çocuğa en az bir öğün parasız yemek verilsin.
🔹Kırtasiye masrafları MEB tarafından karşılansın. 
🔹Zorunlu din dersi uygulamasına son verilsin."

Eylem boyunca "Koruma, aklama, yargıla", "AKP elini çocuklardan çek" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.