23 Eylül 2024 Pazartesi

İklim eylemcileri Londra'da hayatı durdurdu

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da toplanan binlerce iklim eylemcisi, hükümete fosil yakıtların kullanımına derhal son vermesi çağrısı yaptı. Eylemciler, şehrin ana caddelerinde trafiği durdurarak, fosil yakıtlara karşı eylemlerinin devam edeceği uyarısını yaptı.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da binlerce iklim eylemcisi, hükümete fosil yakıtlara son verme çağrısı yaparak hayatın akışını durdurdu. Regent Caddesi, Oxford Meydanı ve Hyde Park'ta çevre örgütü Extinction Rebellion'ın çağrısıyla binlerce kişi, iklim krizine karşı farkındalık yaratmak için yürüdü. Yürüyüş sırasında oturma eylemleriyle Londra'nın ana caddelerini trafiğe kesen eylemciler, Trafalgar Meydanına ilerledi. Hükümetin fosil yakıtlara yönelik yatırımlarını ve teşviklerini kesmesini isteyen eylemciler, Londra halkına iklim krizi ve çevre kirliliğine karşı mücadeleye katılma çağrısı yaptı.

"Dünyayı kurtar" ve "Bu sokaklar bizim" sloganları atan eylemciler, "Dünyadaki yaşam ölüyor", "Doğa ve geleceğim için buradayım" yazılı dövizler taşıdı.

Eylemciler ayrıca Tower Köprüsüne "End fossil fuels now" (Derhal fosil yakıta son ver) yazılı bir pankart astı. Pankartı asan 3 eylemci, polis tarafından gözaltına alındı.

Extinction Rebellion (XR), son dönemde birçok farklı çevre örgütüyle birlikte Birleşik Krallık'ta pek çok petrol rafinerisini işgal ederek, hükümete fosil yakıtlara yaptığı yatırıma son vermesi çağrısını yapmıştı. XR, çağrıları yanıt bulmadığı takdirde başkent Londra başta olmak üzere pek çok kentte eylemlerini kitlesel olarak sürdüreceğini duyurmuştu. Eylemler, 17 Nisan'a kadar devam edecek.