4 Ekim 2024 Cuma

İklim adaleti için Kadıköy'de eylem yapıldı

Süreyya Operası önünde buluşan çevre aktivistleri, vakit kalmadığını iklim için mücadelenin bugün başlaması gerektiğini vurguladı. 

6 Kasım İklim Adaleti İçin Mücadele Günü'ne ilişkin İstanbul Kadıköy Süreyya operası önünde açıklama yapıldı. 

"İklimi değil sistemi değiştir", "İklim ve gezegen için cop 26 değil mücadele" pankartı açıldığı eylemde "Gezegen için tek yol devrim", "Gezegen için isyan zamanı" dövizleri taşındı.

Açıklamayı Duru Barbak okudu. İklim acil durumuyla yüzleşmeye çağırdıklarını ifade eden Barbak, "Gelecek yıl değil, gelecek ay da değil hemen şimdi" dedi. Dünyanın dört bir yanında seller, kuraklıklar, fırtınalar ve birçok iklim felaketine tanıklık ettiklerini aktaran Barbak, milyonlarca kişinin iklim felaketinden giderek artan bir yıkımla etkilendiklerini belirtti ve ekledi: "Bunun sonucu olarak sosyal ve ekonomik krizler de yaşanıyor ve milyonlar göçe zorlanıyor."

Barbak, iklim adaletini sağlamak için önerileri sıraladı:
"Kıymetli 1.5c hedefine bağlı kalın ve bu hedef için daha önce görülmedik hızla ve etkide yıllık emisyon gerçekleştirin.
Fosil yakıtlara yapılan tüm yatırımları sonlandırın, teşvikleri, yeni projeleri durdurun ve yeni arama, çıkarma faaliyetlerine son verin.
'Yaratıcı' karbon muhasebesine son verin;bunun için tüm tüketim endekslerinin, tedarik zincirlerinin, Uluslararası hava ve deniz taşımacılığının, biyokütle yakılmasının toplam emisyon değerlerini yayınlayın.
En savunmasız ülkelere vaadedilen 100 milyar doları aktarın ve iklim felaketleri için ek fonlar verin.
İşçileri ve en savunmasız durumdakileri koruyacak iklim politikalarını hayata geçirin, her alanda eşitsizliği azaltın gezegen, üzerindeki yaşam için kırmızı alarm veriyor."

Barbak, zirvede şu ana kadar alınan kararların aktivistlerin taleplerini karşılamadığını belirterek "Yoksul ülkelerde, toplam 46 ülkede yaşayan 1 milyardan fazla insan küresel emisyonların sadece yüzde 1'inden sorumluyken iklim krizinin en ağır sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalmaları, COP26 zirvesine katılan sanayisi gelişmiş ülkelerin vurdumduymazlığının bir göstergesi" diye aktardı.