4 Ekim 2024 Cuma

İHD'den Soylu'ya: Devlet diliyle ayrımcılık yapmaktan vazgeçin

İçişleri Bakanı Soylu'nun LGBTİ+'ları hedef göstererek açık dille ayrımcılık yaptığını kaydeden İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, devlet diliyle yapılan ayrımcılığın yarattığı tehlikeye dikkat çekti ve bu suçtan derhal vazgeçilmesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçen hafta Boğaziçi Üniversitesi direnişine dair yaptığı konuşmada "sapkın LGBTİ+'liler" diyerek yaptığı açıklama ile açıkça ayrımcılık suçu işlediğini ve bir cinsiyet kimliğini hedef gösterdiğini kaydetti. 

Ayrımcılığın, TCK.'nın 122. Maddesi ve Türkiye'nin de imzasının bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. Maddesi ile yasaklandığının altı çizilen açıklamada, ayrıca, Türkiye'nin imzaladığı Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi'nin 4. Maddesinde "Temel haklar ve ayrım gözetmeme" başlığı altında "cinsiyet yönelimi ve cinsel kimlik" koruma garantisi altına alındığı hatırlatıldı. 

"Cinsiyet kimliği kişiye bağlı bir haktır ve sorgulanamaz" denilen açıklamada, özellikle devlet güçlerinin imzalar ile kendilerini bağıtladıkları konularda çok dikkatli bir dil kullanılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, "Süleyman Soylu, 'sapkın LGBTİ+' sözünü kullanarak gerek iç hukuku, gerekse uluslararası hukuku ihlal ederek ayrımcılık suçu işlemiştir. İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak 'devlet dili' ile yapılan ayrımcılığın tüm toplum için bir tehlike yarattığını düşünüyoruz. Ayrımcılık suçtur ve bu suçu işlemekten vazgeçin" denildi.