4 Ekim 2024 Cuma

İHD: 'Yok' dedikleri 'çıplak arama' yerine 'detaylı arama' yapacaklar

Resmi Gazete'de "çıplak araman"nın, "detaylı arama" olarak değişmesine ilişkin açıklama yapan İHD Hapishaneler Komisyonu, insan onuruna aykırı olan çıplak arama işkencesine karşı kamuoyuna çağrı yaptı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishaneler Komisyonu, Resmi Gazete'de "çıplak arama"nın adının değiştirilerek "detaylı arama" olarak  değiştirilmesine ilişkin açıklama yaptı. 

Komisyona yapılan başvurularda sıkçı çıplak arama işkencesinin yer aldığı hatırlatılan açıklamada, Uşak'ta gözaltına alınan kadın öğrencilere yönelik çıplak arama saldırısının HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından Meclis'e taşınması sonrası iktidarın "çıplak arama yok" iddiası anımsatıldı. 

Açıklamada, yazılı olan her saldırının, pratikte misliyle artacağı ön bilgisiyle yapılan değişikliğe ilişkin olacaklar şu maddelerle açıklandı:
▪ " Detaylı arama sırasında bedene dokunulmaması için özen gösterilecek ve aramayı yapacak görevli eldiven kullanacak – bedene dokunulmamasına özen gösterilecek ve eldiven takılarak arama yapılacak, özetle elle arama yapılacak.
▪ Arama yapılacak kişinin beden çukurlarında cezaevine alınması yasak olan bir eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emareler bulunursa, öncelikle tutuklu veya hükümlüden eşyayı çıkarması istenecek, aksi halde zor kullanılarak eşyanın alınacağı bildirilecek. Böyle bir emare bulunursa demek gardiyanın istediği kişiye 'sen şüphelisin' deme zemini yaratıyor. Politik duruş bir yana, insan olarak gardiyanın bu keyfi 'soyun' talimatına karşı olacak kişiye işkence yapılacak."

Çıplak aramanın bir ihtiyaç olmadığının altı çizilen açıklamada, "Hapishanelerde silah bile bulunuyor. Yani hapiste olmaması gereken şeyleri mahpus kendisi içeri sokmuyor. Bunu herkes biliyor. Bu durumda gizli-yasak bir şey arama gerekçesi boşa düşüyor. Öte yandan hemen hemen bütün hapishanelerde x-ray cihazları var. Bu cihazlar çıplak aramaya gerek kalmayacak denli her şeyi silüet olarak gösteriyor. Özcesi çıplak ya da yeni adıyla detaylı aramayı ihtiyaç haline getirecek bir neden yok. Öyleyse niye yapılıyor" ifadeleri kullanıldı.

Çıplak arama işkencesinin kişinin kimliğine, onuruna yönelik bir saldırı olduğu vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Çıplak aramanın başka hiçbir nedeni olamaz. Gerçekten başka bir nedeni olsa, Gergerlioğlu çıplak aramayı meclise taşıdığında iktidar topyekün olarak 'çıplak arama yok' demezdi. Onlar da biliyor bunun insanlık onuruna yönelik bir saldırı olduğunu.

Çıplak arama saldırısı komuoyunun tepkisiyle engellenir İnsanlık onuruna yönelik çıplak arama saldırısını geri çekmesini iktidardan beklemek, ölü gözünden yaş beklemekten daha umutsuzdur. Bu saldırıyı son değişiklikle açık bir şekilde kabul ettiklerine göre daha da artacak demek ki.

Bu saldırıyı, diğer bütün saldırılarda olduğu gibi engellemenin tek bir yolu var, kamuoyu tepkisi. Sokakta olsun, sosyal medyada olsun insanlar kitlesel bir şekilde bu saldırıya tepki gösterirse çıplak ya da detaylı arama saldırısı engellenir."