4 Ekim 2024 Cuma

İHD: Özgür basın susturulamaz

Özgür Gündem ana davasında mahkemenin Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'ya hapis cezası vermesine tepki gösteren İHD İstanbul Şubesi, "Özgür basın susturulamaz" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Özgür Gündem ana davasında mahkemenin Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'ya 6 yıl 3 ay, Zana Bilir Kaya'ya 1 yıl 13 ay hapis cezası vermesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Verilen kararla özgür basının susturulmaya çalışıldığı ifade edilen açıklamada, daha önce çokça görülen, gazetecilik faaliyetlerinin terörle ilişkilendirilerek baskı altına alınmasının son örneğini Eren Keskin, Kemal Sancılı ve İnan Kızılkaya'ya verilen hapis cezaları olduğu vurgulandı.

Gerçek dışı iddialar ve hukuka aykırı bir kararla yine bir gazete, gazeteciler ve gazetecilik faaliyetlerinin cezalandırıldığı belirtilen açıklamada, "Devleti yönetenlere, imzalayıp onaylanarak yürürlüğe konulan uluslararası insan hakları sözleşmelerini, Anayasanın 90. Maddesinin yüklediği sorumlulukları ve AİHM'nin Türkiye aleyhine kararlarını da hatırlatarak; demokrasinin olmazsa olmazı, halkın haber alma ve gerçekleri bilme hakkının en önemli gereksinimi diye tanımlanan basın özgürlüğü ve buna eşlik eden düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerine derhal son verin uyarısında bulunuyoruz. Basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya, baskıya uğrayan gazetecilerin ve basın yayın organlarının yanında olmaya devam edeceğiz" diye kaydedildi.