20 Eylül 2024 Cuma

İHD: Çakıcı'ya sağlanan haklar tüm hasta mahpuslara uygulanmalı

İHD, hasta tutsaklara uygulanan çifte standarda tepki gösterdi, "Çakıcı'ya sağlanan haklar tüm hasta mahpuslara uygulanmalı" dedi.
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Alattin Çakıcı'ya sağlanan haklarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
 
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin af istediği Çakıcı'ya, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde 22 Haziran’da düzenlenen süresiz kurul raporu ile dördüncü dereceye kadar akrabaları ve istediği arkadaşları ile  süresiz ziyaret izni hakkı tanınmıştı.
 
Hastane raporu ile ilgili tartışmalara dikkat çeken İHD, Adalet Bakanlığı’nın Mayıs 2017  verilerine göre, hapishanelerdeki 841 hasta tutuklunun, Adli Tıp Kurumu tahliye edilmelerini uygun gördüğü halde tahliye edilmediğini belirti.
 
İHD, "1086 hasta mahpus ise sağlık raporları kabul edilmediği için içeride yaşam mücadelesi veriyor. Ölümün kıyısındaki bu ağır hasta mahpuslar  bırakın 'helalleşme' haklarını kullanabilmeyi, birinci dereceden yakınlarıyla bile görüştürülmüyor" dedi.
 
Hasta tutsaklar  Süreyya Bulut, Ali Şimşek ve Selami Keleş'in durumuna dikkat çeken İHD, açıklamasında şunları belirtti:
 
"Bu örnekler ve Alaattin Çakıcı için hazırlanan ve tıbbi tespitler boyutu ile doğruluğu tartışılmakta olan rapor, net bir çifte standardı göstermektedir. Bu çifte standartta yanlış olan, Çakıcı’ya tedavisi sürecinde sağlanan imkanlar değil,  yanlış olan; diğer hasta mahpusların tedavi olanaklarının kısıtlanması, sağlığa erişim haklarının ihlal edilmesi ve tedavi sürecinde ilaç kadar önemli moral destekten yoksun bırakılmalarıdır. 
 
Bir kez daha yineliyoruz; hiçbir ayrım gözetilmeden tüm mahpusların eşit koşullarda sağlık hizmeti alabilmesi sağlanmalıdır. Tıbbi bakım, moral destek ve helalleşme hakkı tüm mahpuslara eşit olarak sunulmalı, her hasta mahpus bunu talep etmelidir."