2 Ekim 2024 Çarşamba

İHD Batman: Ajanlık dayatması, kaçırma, ölüm tehdidi, işkence arttı

İHD Batman Şubesi, HDP Gençlik Meclisi üyelerine dönük kentte yoğunlaşan polis baskı ve tehditlerine ilişkin raporunu açıkladı. Kaçırma, ölüm tehdidi, işkence, eylemli provokasyon yönlendirmesi, mülakat adı altında ifadeye zorla olaylarının arttığına işaret edilen açıklamada 2022 yılının ilk üç ayında yapılan 6 başvuruya ilişkin ayrıntılara yer verlidi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyelerine yönelik ajanlaştırma tehditlerine ilişkin Atatürk Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP yöneticileri ve HDP Gençlik Meclisi üyeleri katıldı. Açıklamada, "Baskılar ve saldırılar bizi yıldıramaz, gençlik umuttur umut dimdik ayakta" yazılı pankart açıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD şube üyesi avukat Mehmet Akif Akın, sadece 2022 yılının ilk 3 ayında İHD'ye kayıt dışı ifadeye zorlama, baskı ve tehditle ajanlık dayatmasına ilişkin 6 başvuru yapıldığını belirtti. Gelen başvuruların genelde HDP Gençlik Meclisi üyelerinden olduğunu kaydeden Akın, yaşanan olayların HDP'ye karşı yıldırma politikalarının bir parçası olduğunu ifade etti.

Akın, kendini polis olarak tanıtan kişilerin gençlere "sohbet etmek" iddiasıyla yaklaştığını, para teklif ettiğini ve insanları aileleri, sağlık durumu, özel hayatı, gözaltı, tutuklama ve ölümle tehdit ettiğini aktardı.

Gözaltı merkezlerinde ise gözaltındaki kişilerin ifade alma işlemi öncesi avukatı bulunmaksızın mülakat adı altında ifade almaya zorlandığını kaydeden Akın, "Gözaltındaki kişiler, tutuklanmakla veya dışarı çıksa bile her an peşinde olacakları ve kendisini rahat bırakmayacakları tehdidi ile korkutuluyor. Bazen de bu keyfi uygulamalar, kişinin kaçırılması, işkence ve kötü muameleye maruz kalması, hakaret ve tehdide uğramasıyla sonuçlanıyor. Kişi tanımadığı insanlarca bir otomobile bindirilerek, gözleri kapalı bir şekilde kaçırılıyor, günlerce darp ediliyor ve tenha bir yerde salıveriliyorlar" ifadelerini kullandı.

Kendilerine gelen bazı başvuruları anlatan Akın, olayda başvuran kişinin plakasız bir araçla önünün kesilerek tehdit ve darp edildiğini dile getirdi. Akın, bir başka olayda ise polislerin başvuran kişiyi sivil bir araca alarak "HDP'den olan arkadaşlarının hepsini 13 Şubat'ta aldık seni almadık, sen bize yardımcı ol BİM, A101, ŞOK gibi marketleri kundakla ve suçu HDP gençliğine at, sana bir şey olmaz, biz seni koruruz. Sen sadece yap ve ihbar et" dediklerini ve para teklif ettiklerini söyledi. Akın, başvurucunun bu görüşmeyi herhangi birine aktarması durumunda öldürüleceği yönünde tehdit edildiğini söyledi.

Polislerin ayrıca başvurana HDP'lilere yönelik cinsel saldırıda bulunduklarını itiraf ettiklerini belirten Akın, yaşanan olayların kayıtlara yansıyandan fazla olduğunu ancak mağdurların başvuru yapmaktan çekindiğini ifade etti.

Akın, yapılan başvuruları inceleyerek tutarlılığını doğruladıklarını dile getirdi ve yaşam hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, adil yargılanma haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğini ifade etti. "İşlediği iddia edilen suçtan bağımsız olarak herkes ancak hukuk çerçevesinde alıkonulabilir, sorgulanabilir, yargılanabilir ve cezalandırılabilir" diyen Akın, devletin çeşitli organlarının hukuki prosedürleri atlayarak hareket etmesinin telafisi imkansız sorunlara sebep olacağını söyledi.

Akın, hükümete yapılan başvuruları araştırma ve faillerin cezalandırılması için harekete geçme çağrısında bulundu.

Açıklama "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı ile son buldu.