4 Ekim 2024 Cuma

İHD: 21 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tanboğa serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 6 yıldır hapishanede tutulan 21 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tanboğa'nın koşulsuz, şartsız serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturması'nın 464'üncüsü, ağır hasta tutsak İsmail Tanboğa için gerçekleştirildi.

Online gerçekleştirilen açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Nergis Şahin yaptı. Şahin, "6 yıldır hapishanede tutulan 21 yaşındaki İsmail Tanboğa, ileri derecede mide kanseri ve buna bağlı rahatsızlıkları yanında, yemek yiyemediği için gittikçe zayıflamış ve vücut ağırlığı 30 kiloya düşmüştür. Arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamayan ve ihtiyaçlarını göremeyen Tanboğa, pandeminin yarattığı ağır riske rağmen hapiste tutulmaya devam edilmektedir" dedi.

Ailesi, pandemiden dolayı en son yaklaşık bir yıl önce İsmail'i gördüğünü söyleyen Şahin, "Babası İsmail'i anlatırken; 'oğlum profesyonel futbolcu olmak için çalışıyordu, futbol sahasında arkadaşlarıyla futbol oynarken gözaltına alındı. İsmail'i ihbar edip aleyhine tanıklık yapanlar sonrasında bu beyanlarından vazgeçip, onu tanımadıklarını söylemelerine rağmen, bu mahkeme nezdinde bir karşılık bulmadı. Hakkında 5 kez müebbet hapis cezası verildi, Yargıtay'ın bu haksız kararı bozmasını bekliyoruz' demiştir. Son olarak 28 Ocak'ta ailesi ile telefon görüşmesi yapabilen İsmail için annesi ve babası; 'İsmail'in durumu her geçen gün ağırlaşıyor, hapishanede tedavisi yapılamıyor, beslenemiyor, bakılamıyor, oğlumuz göz göre göre ölüyor, geceleri gözümüze uyku girmiyor' demiştir" diye aktardı.

Şahin, "İsmail Tanboğa ve tüm ağır hasta mahpusların koşulsuz, şartsız serbest bırakılmasını istiyoruz. Mahpusların sağlık hakkı yanında yaşam haklarının korunması noktasında yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" diye belirtti.