5 Ekim 2024 Cumartesi

İHD 20'nci Olağan Genel Kurulu sona erdi

İHD 20'nci Olağan Genel Kurulu Ankara'da toplandı. Eş genel başkanların konuşmalarının ardından MYK üyeleri seçildi. Yeni dönem eş genel başkanları MYK tarafından belirlenecek.

İnsan Hakları Derneği (İHD) 20'nci Olağan Genel Kurulu, Ankara'da Hacı Bektaş'ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi Konferans Salonu'nda başladı. "Geçmişten geleceğe insan hakları, barış ve demokrasi için mücadelemiz sürüyor" şiarıyla düzenlenen genel kurula pandemi nedeniyle sadece delegeler katıldı. Salona Kürtçe, Türkçe, Arapça "Jin, jiyan, azadi", "Çocuk cezaevleri kapatılsın", "İnsan hakları savunucuları susturulamaz, yargı baskısına son" pankartlarının yanı sıra HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafı asıldı.

KÜÇÜKBALABAN: HAKİKAT MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR
Açılış konuşmasını yapan İHD Genel Sekreteri Hüseyin Küçükbalaban, "Hakikat mücadelemiz sürüyor, sürmeye devam edecek" dedi. İnsan hakları mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulan genel kurulda, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal başkanlığında divan oluşturuldu.

BİRDAL: HALKLARIN ÖZGÜR YAŞAMI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
35 yıldır yürüttükleri insan hakları mücadelesinin ağır ve zor koşullar altında sürdüğünü kaydeden Birdal, "Her şeye karşı halkların, ötekileştirilenlerin özgür yaşayabileceği bir coğrafya için mücadele ediyoruz. Bugün aramızda olmayanları, yürüyüşte katledilen yöneticilerimizi, üyelerimizi saygıyla anıyorum. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere birçok insan hakları savunucusu içeride, yüreğimiz onlarla beraber. İnsan hakları savunucularına kapatılan hak ve özgürlük mücadelesi yolunu açmaya çalışıyoruz" dedi.

Cumartesi Anneleri, Şenyaşar ailesinin adalet mücadeleleri ve hasta tutsakların yaşam hakkı mücadelesine değinen Birdal, "Halklarımızın bir arada eşit ve özgür yaşayabileceği bir Türkiye'ye kavuşacağız" diye konuştu.

TÜRKDOĞAN: İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ARTTI
Ardından söz alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kongrelerinin 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanı'ndaki katliamın 6'ncı yıldönümüne denk geldiğini anımsattı, katliamda yaşamını yitiren 104 kişinin hesabını soracaklarını söyledi.

Türkiye'de çatışma sürecinin 24 Temmuz 2015 tarihinde yeniden başladığını belirten Türkdoğan, OHAL süreci ve pandeminin eklenmesiyle insan hakları ihlallerinin arttığını kaydetti.

Kürt sorunu, kayyum gaspları, seçilmişlerin tutuklanması saldırılarına değinen Türkdoğan, "İktidar batılı müttefiklerini ikna etmek için bazı reform paketleri açıklamaya başladı. En son İnsan Hakları Eylem Planı açıklandığı ay evimden gözaltına alındım. Raci (Bilici) arkadaşımıza, Ağrı'daki arkadaşımıza ceza verilmesi gösteriyor ki hakikaten işimiz çok zor. Mücadele yanımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Hafta içi bir anket açıkladık ve o anket bile 'Kürt sorunu vardır' diyor" ifadesinde bulundu.

'ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR'
Türkiye'nin gerçek çözüme ihtiyacı olduğunu kaydeden Türkdoğan, şunları belirtti: "Türkiye, Kürt sorununu kabul edecek, diyalog, müzakere kuracak. Muhataplarıyla bu meseleyi konuşacak. Türkiye'nin siyasi, toplumsal muhalefeti, barış hareketi, demokratik kitle hareketleri Kürt sorununu çözmeye muktedirdir. Kürt sorununun çözümü ardından Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı kabul edilmelidir. Rejim karakterinin değişmesi, inkar eden rejim kodlarına karşı Türkiye'nin insan haklarına dayalı demokratik rejim inşa etmekten başka şansı yoktur."

Kürtlere ve mültecilere yönelik ırkçı saldırılar ve katliamlarla nefret suçlarına işaret eden Türkdoğan, HDP'nin açıkladığı deklarasyona da değindi, siyasal ve toplumsal muhalefete sorumluluk düştüğüne dikkat çekti.

Şenyaşar ailesinin adalet mücadelesini selamlayan Türkdoğan, açlık grevinde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik'i de andı. Türkdoğan, İmralı tecridine de değindiği konuşmasını şöyle tamamladı: "Herkesin haklarından yararlanmasına karşı mücadelemiz sürecektir. Barış mücadelemiz inat ve umutla devam edecektir."

KESKİN: YARGI TALİMATLA İŞ YAPIYOR
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise "Biz maalesef egemenimize benziyoruz. Ne kadar yol almaya çalışsak ta erkek egemen sistem bizde de üretilmeye devam ediyor" diyerek, söze başladı. Tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk ile yaptığı görüşmeyi aktaran Keskin, Tuğluk'un annesinin cenazesine yapılan saldırıdan sonra ciddi sağlık sorunları yaşadığını ve tanınan siyasetçi olması nedeniyle diğer hasta tutukluların önüne geçmemek için durumunu gündemleştirmek istemediğini söyledi.

Hasta tutsakların hapishanelerde ölüme terk edildiğini belirten Keskin, "Kötülüğün tavan yaptığı birçok dönem yaşadık. En azından bir hakim, savcıya ulaşabiliyorduk. Ama bu dönem tamamen talimatla iş yürüten bir yargı var. Bunları tartışmalıyız" dedi.

DEMİRTAŞ VE MIZRAKLI'DAN MESAJ
Konuşmaların ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yerine kayyum atanarak tutuklanan Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı'nın tutsak edildikleri hapishanelerden gönderdikleri mesajlar okundu.
 
Pandemi nedeniyle tek gün yapılacak Genel Kurul, basına kapalı olarak, Merkez Yönetim Kurulu faaliyet, mali ve merkez denetleme kurulunun raporlarının sunumuyla devam etti.

İHD 20. Genel Kurulu'nda MYK üyeleri seçilirken, İHD eş genel başkanları yapılacak MYK toplantısında belirlenecek.