20 Eylül 2024 Cuma

İGİF: Gazeteci Mamay ve Kürt ailelerin iltica talebi kabul edilsin

İGİF, Güney Afrika üzerinden Zürih Havaalanı'na gelerek iltica talebinde bulunan iki Kürt aile ve gazeteci Mustafa Mamay'ın iltica talebinin kabul edilmesini istedi.
İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), Güney Afrika üzerinden Zürih Havaalanı'na gelerek iltica talebinde bulunan iki Kürt aile ve basın emekçisinin durumuna ilişkin açıklama yaptı.
 
İki ayı aşkındır Zürih Havaalanı'ndaki mülteci kampında bekledilen iki Kürt ailenin iltica talebini red ettiğini kaydeden İGİF, "Gazeteci Mustafa Mamay ise sahte pasaportla giriş yaptığı için 30 gün hapis cezasına çarptırıldı. İki aya yakın bir zamandır bu insanlar insani olmayan koşullarda havaalanında tutuluyorlar. Yapılan görüşmerlerde çocukların pisikolojilerinin bozulduğunu belirtmektedirler. İsviçre basın ve televizyonu bu konuyu haber yaparak İsviçre kamuoyunun gündeme taşımasına rağmen İsviçre Federal Mahkemesi red kararı vererek bu insanları güvenli olmayan Afrika ülkelerine ve oradan yaşam tehlikesi bulunan Türkiye'ye geri gönderileceğine zemin hazırlıyor" dedi.
 
Avrupa ülkelerinin mülteciler ve iltica talebi söz konusu olduğunda son dönemlerde açığa çıkan yüzünin İsviçre Federe Mahkemesi'nin kararıyla görüldüğünü ifade eden İGİF, "Birleşmiş Milletler sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi uyarınca yasal bir hak olan iltica başvurusu değişik gerekçelerle red edilebiliyor" diye kaydetti.
 
Güvenli olmayan Afrika ülkelerine gönderilmeleri halinde Türkiye'ye iade edilecekleri ve burada işkenceli sorgular ve ağır cezaevi koşullarında yaşamak zorunda kalacaklarına vurgu yapılan açıklamada, "Biz göçmen örgütlerinin ve İsviçre kamuoyunun duyarlılığı ve isteği iltica taleplerinin derhal kabul edilmesi, insan hak ve özgürlükleri temelinde bu insanlara en kısa sürede gerekli koşulların sağlanmasını istiyoruz" diye belirtildi.
 
İGİF, "İsviçre Federe Mahkemesi'nin bu kararını bir an önce geri çekmesini ve başta çocuklar olmak üzere bu insanların insani yaşam koşullarına kuvuşmasını talep ediyoruz" dedi.