22 Eylül 2024 Pazar

Iğdır'da DEM Parti adaylarının başvurusu reddedildi

YSK Iğdır İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti Iğdır Belediye Eşbaşkan adayı Mehmet Nuri Güneş ve Hoşhaber Beldesi Belediye Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal'ın adaylık başvurusunu reddetti. Karara tepki gösteren Iğdır halkı, "Iğdır uyuma, iradene sahip çık" sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Iğdır İlçe Seçim Kurulu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Iğdır Belediye Eşbaşkan adayı Mehmet Nuri Güneş ve Hoşhaber Beldesi Belediye Eşbaşkan adayı Emine Yöndem Kartal'ın adaylık başvurusunu reddetti.

DEM Parti adayları, adaylık için gerekli dosyaları kurula ibraz etti. Daha önce "örgüt üyeliği" suçlamasıyla ceza alan ancak bu cezayı bitiren ve mahkemeye "memnu hakların iadesi" için başvuruda bulunan Güneş'e, hakları teslim edildi ve adaylığı önündeki engeller kaldırıldı.

Bu dosya ile kurula başvuran Güneş için toplanan kurulda yer alan DEM Parti, CHP ve İYİ Parti üyeleri, Güneş'in adaylığı önünde herhangi bir engelin bulunmadığı yönünde oy kullandı. AKP'li üyenin ise toplantıya katılmadığı öğrenildi. Kurulda yer alan iki memur ve hakim ise başvurunun reddi yönünde oy kullandı. Üçe üç oy çıkması ve çoğunluğun bulunmaması nedeniyle hakim takdir yetkisini kullanarak, Güneş'in adaylığını engelledi. Kartal'ın adaylığının ise daha önce katıldığı basın toplantıları ve açıklamaları nedeniyle aldığı para cezaları nedeniyle reddedildiği öğrenildi.

Kurul, karara ilişkin gerekçeli kararını ise henüz ibraz etmedi. DEM Parti avukatlarının ise karara karşı şerh yazdığı, ayrıca kararın YSK'ya da taşınacağı öğrenildi.

İl Meclisi üye adayları Mehmet Şah, Ahmet Emin Can, Turan Kaya, Evren Zenci, Yaşar Kalay'ın da başvurularının reddedildiği belirtildi.

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Adaylıkların reddedilmesi sonrası Iğdır halkı Söğüt Mahallesinde bulunan DEM Parti seçim bürosu önünde toplandı. DEM Parti İlçe Seçim Kurulu üyesi Mehmet Çırka, yaşananları anlatarak, karara itiraz edeceklerini vurguladı.

Ardından halk, "Iğdır uyuma, iradene sahip çık", "AKP halka hesap verecek" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla Zagros Meydanına kadar yürüdü.