20 Eylül 2024 Cuma

İEKK: Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracağız

Süreyya Operası önünde açıklama yapan İEKK, ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracaklarını kaydetti. 8 Mart'ı yaratan kadın işçilerin direnişini aynı dirençle sahiplendiklerini yineleyen kadılar, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde eylem yaptı. "Haramilerin saltanatını yıkacağız! Ölüm ve sömürü düzeninden hesap soracağız" pankartının açıldığı eylemde, Maraş merkezli katledilenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Okunan basın metninde ise deprem bölgesinde kadın ve çocukların yaşadığı sorunlar hatırlatıldı. Kadınların en temel ve acil ihtiyaçlara erişemediği gibi erken doğum, düşük vakalarının arttığı, hamilelerin sağlık kontrollerinden yoksun bırakıldığı kaydedilen açıklamada, patronların kar hırsı nedeniyle depremzede işçilerin çalışmaya zorlandığı da eklendi.

Sömürü ve ölümden başka bir şey vaat etmeyen bu düzeni yerle bir etmenin vakti olduğunu ve 8 Mart'ı yaratan kadın işçilerin şanlı direnişinin aynı dirençle sahiplenildiğinin altı çizilen açıklamada 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihi de anımsatıldı.

Alanları ve meydanları terk etmeyeceklerini kaydeden kadınlar, deprem bölgesinde acil çözülmesi gereken talepleri şöyle sıraladı:
🔹"Kadınların hijyenik ped, iç çamaşırı ve hijyen ürün ihtiyaçları karşılanmalıdır!
🔹Çocukların mama ve çocuk bezi ihtiyaçları karşılanmalıdır!
🔹Kadın ve çocukların barınma, ısınma, sağlık ve beslenme sorunları acilen çözülmelidir!
🔹Çocuklar için derhal güvenli, nitelikli, pedagojik destek verilecek bakım noktaları oluşturulmalıdır!
🔹Zorunlu işkolları dışındaki tüm çalışanlara ücretli izin verilsin! -Temel yaşamsal ihtiyaçları karşılanmadan, çocuk ve yaşlıların bakım sorunu çözülmeden deprem bölgesindeki kadınlar çalışmaya zorlanamaz!"

Çalışma yaşamında ve her yerde mücadele talepleri ise şu şöyle sıralandı:
🔹"8 Mart resmi tatil ilan edilsin!
🔹Yaşamın her alanında kadın erkek eşitliği!
🔹Kadınlara yönelik gerici baskı ve uygulamalara son!
🔹Eşit işe eşit ücret!
🔹İşyerlerinde tacize, mobbinge son!
🔹İşten atmalar yasaklansın!
🔹Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!
🔹Ücretsiz-nitelikli kreş, çocuk bakım evi!
🔹Hasta ve yaşlı bakım merkezleri!
🔹Kadın ana-çocuk sağlığına zararlı işlerde çalışmak yasaklansın!
🔹Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar geri çekilsin!"

Eylem, sloganlarla sona ererken kadınlar 8 Mart Kadın Platformu'nun eylemine katılmak için Kadıköy Beşiktaş iskelesine geçti.