21 Eylül 2024 Cumartesi

ICOR'dan Peru halkıyla dayanışma çağrısı

Peru'yu kapsayan ve kıtayı sarsan militan eylemleri selamlayan ICOR, Peru halkının mücadelesiyle dayanışmaya çağırdı. ICOR, "Peru'da güçlü, devrimci ve marksist-leninist partilerin inşasını destekleyin Faşizme ve antikomünizme karşı, özgürlük ve gerçek sosyalizm için" dedi.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR), Peru halkının mücadelesiyle dayanışma çağrısı yaptı. Aralık ayından bu yana Peru'daki köylülerin, yerli halkların, işçilerin, kadınların ve gençlerin olağanüstü katılımıyla ülkenin büyük bir bölümünü kapsayan ve kıtayı sarsan büyük militan eylemleri selamlayan ICOR, "Bu kitlesel mücadeleler toprakları için mücadele eden köylüler, demokratik haklar için mücadele eden madenciler de dahil olmak üzere işçi sınıfı tarafından yürütülüyor. Zanaatkarlar, sağlık personelleri, mühendisler ve öğrenciler de yine mücadeleye katılıyor" dedi.

ICOR açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Diğer ülkelerin yanı sıra ABD, Rusya, Çin ve Hindistan'dan gelen yabancı sermayenin ülkeyi sürüklediği derin ekonomik kriz gelişen mücadelelerin arka planını oluşturuyor. Seçilmiş başkan Pedro Castillo'nun hükümet kurmasına fiilen izin vermeyen ve sonunda onu görevden alıp hapse atan Ulusal Kongre'nin politikasını kan ve ateşle uygulayan Dina Boularte hükümetinin şiddetli baskısına rağmen genel grev ve onlarca barikat devam ediyor ve her geçen gün büyüyor.

Kongre ırkçılığın, yolsuzluğun ve büyük burjuvazi ile emperyalizmin çıkarlarının savunulmasını sağlayan sağcıların, faşizmin ve Fujimorizmin oluşturduğu çoğunluğun kontrolü altındadır. Sokaklarda ve caddelerdeki 60 ölü ve 700'den fazla yaralı ve eylemlerin devamlılığı, Peru'nun sıradan insanlarının ve işçilerinin bir kez daha sömürüye, açlığa, teslimiyete ve ayrımcılığa karşı ayaklandığı ulusal bir siyasi krizi ve derin bir sosyal krizi yansıtmaktadır.

Eylemleri destekleyen kitle örgütleri ve sol örgütler baskının derhal durdurulmasını, Dina Boularte'nin istifasını, gerici Kongre'nin feshedilmesini, 2023'te ulusal seçim çağrısı yapılmasını, yeni bir anayasa için Kurucu Meclis'in toplanmasını ve seçilmiş başkan Pedro Castillo'nun derhal serbest bırakılmasını talep ettikleri asgari bir program ortaya koymuştur. Bu program özgürlük ve demokrasiyi savunan tüm güçler tarafından desteklenmelidir.

Demokratik bir halk ayaklanmasına hazırlanmak için Peru'daki kitleler oportünist etkilerle baş etmeli ve burjuva liderlerin reformist manevralarının etkisinden sakınmalıdırlar. Uluslararası işçi sınıfını ve dünya ezilen halklarını, onların sendikalarını, toplumsal ve siyasi örgütlerini Peru halkının haklı ve kahramanca mücadelesiyle en büyük dayanışmayı göstermeye çağırıyoruz. Peru'da güçlü, devrimci ve marksist-leninist partilerin inşasını destekleyin Faşizme ve antikomünizme karşı, özgürlük ve gerçek sosyalizm için!"