20 Eylül 2024 Cuma

ICOR, Almanya'nın en az 30 kentinde COP28'i protesto etti

Ekoloji İçin Mücadele Günü kapsamında ICOR'un çağrısıyla Almanya'da en az 30 kentte yapılan eylemlerde, iklim krizinin sorumlularına dikkat çekildi. COP28'in protesto edildiği eylemlerde, Dünya İklim Konferansının sorunun çözümü değil sorunun parçası olduğunun altı çizildi. Eylemlerde ayrıca emek ve ekoloji mücadelesinin birlikte yürütülmesi gerektiği de vurgulandı.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyon ICOR'un çağrısıyla Ekoloji İçin Mücadele Günü kapsamında Almanya'nın en az 30 şehrinde bilgilendirme stantları, eylemler ve basın açıklamaları düzenlendi. Antifaşist örgütlerin yanı sıra, ekoloji sendikası ve MLPD Ekoloji Komisyonu, emek ve barış hareketlerinden güçler bir araya geldi.

Eylemlerde Almanya'da "trafik ışığı koalisyon hükümetinin" rant odaklı doğa düşmanı politikası ve Dubai'deki Dünya İklim Konferansı yaygın bir şekilde protesto edildi. Ekolojik yıkımın ve savaş tehdidine karşı görüşler dile getirildi.

ÇOK SAYIDA KENTTE İKLİM KRİZİNİN SORUMLULARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Duisburg, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Gelsenkirchen, Münih ve Berlin'de şehir merkezlerinde ve yerleşim bölgelerinde yürüyüşler düzenlendi. Thyssen, RAG, Bayer ve Vattenfall gibi ekolojik yıkımın başlıca küresel failleri protesto edildi. Heilbronn'daki eylemde, yenilenebilir enerjilere odaklanmak yerine kömürle çalışan bir elektrik santralini gazla çalışan bir elektrik santraliyle değiştirmek isteyen EnBW kınandı.

Stuttgart'ta Ekolojik Demokrasi Partisi (ÖDP), Ekoloji Sendikası, Son Nesil, MLPD ve başkaca örgütlerden oluşan geniş bir eylem birliğinin çağrısına yüzden fazla kişi yanıt verdi. Eylemin sonunda sokak blokajlarına katıldığı için dört ay hapis cezasına çarptırılan "Son Nesil"den Moritz Riedacher için de bir dayanışma eylemi düzenlendi.

'DÜNYA İKLİM KONFERANSI SORUNUN BİR PARÇASIDIR'
Gelsenkirchen'de onlarca kişi Dubai'deki COP28 protesto etti. Dubai'de bulunan Lisa Gärtner, "Küresel bir çevre felaketi başladı. Bu iklim değişikliği değil, bu bir iklim felaketi" dedi. Dünya İklim Konferansı çözümün değil, sorunun bir parçasıdır diye sözlerine devam eden Gärtner "Bu yüzden Birleşik Cephe için 40 ülkeden 64 temas kurduğumuz için mutluyuz. Hükümetlerle birlikte değil, onlara karşı mücadele etmek istiyoruz. Darmstadt'ta ise geniş bir ittifak tarafından düzenlenen eyleme onlarca kişi katıldı. Darmstadt çevresindeki ormanların yeni yollar, büyük demiryolu ve tramvay hatları ile tahrip edilmesine karşı direniş bu eylemde gündemleştirildi.

'SOSYALİZM İNŞASINDAN ELDE EDİLEN BAŞARILAR KAYDEDİLMELİ'
Essen'de, "Küresel ekolojik yıkım başladı" kitabının yazarlarından MLPD'nin parti başkanı Gabi Fechtner, kitabın başlığına dikkat çekerek zamana karşı bir yarışın başladığını, kapitalizmle birlikte çevre felaketiyle insanlığın varlığına son mu verileceği yoksa insanlığın kapitalizmi zamanında ortadan kaldırarak sosyalist bir toplum mu inşa edeceği sorusunun yakıcılığına değindi. Fechtner, "Eski sosyalist ülkelerde sosyalizmin inşasında elde edilen başarılar kaydedilmeli, gelecekte aynı hataları yapmamak için yanlış ve zayıflıklarından sonuçlar çıkarılmalıdır" dedi.

Ekoloji İçin Mücadele Gününden kısa bir süre önce yayımlanan "İnsan yaşamının temellerini kurtarmak için 2024 strateji konferansı çağrısı" ile 20-21 Nisan 2024 tarihlerinde Berlin'de yapılacak konferans tanıtıldı.

EMEK VE EKOLOJİ MÜCADELESİNİN ORTAKLIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Essen'de ise Pazartesi eylemlerinden bir temsilci, toplumsal sorunların ve artan yoksulluğun ekolojinin korunması ile ilgili politikaların karşısına konmaması gerektiğini söyledi. Mitinge katılanları Pazartesi eylemleriyle dayanışmaya davet etti. Çevre Sendikasından konuşmacılar ise birçok yerde iklim krizini inkar eden AfD'yi hedef alarak yaptıkları konuşmalarda, kendisini "küçük insanların" tepki partisi olarak tanıtan ancak işçi sınıfına düşman bir politika izleyen AfD'nin gerçek yüzü teşhir edildi. Çevre Sendikası konuşmalarında emek ve ekoloji mücadelesinin ortak mücadele konuları olduğunun altını çizdi.

DUBAİ'DE YÜZLERCE KİŞİ EYLEMDEYDİ
Almanya dışında Nepal ve Paris'te de eylemler düzenlendi. Dubai'de yüzlerce kişi BM bölgesinde bir eylem düzenledi. Eylemde iklim konferanslarında verilen sözlerin yerine getirilmesi, Afrika'da toprak hırsızlığının ve gaz çıkarımının durdurulması, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'da hapsedilen iklim aktivistlerinin serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkes sağlanması talep edildi.