ICAD: Gözaltında kayıpları unutmayalım, hesap soralım
Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komitesi (ICAD), 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası'na ilişkin yayımladığı açıklama gözaltında kaybetme politikasının birçok ülke tarafından uygulanmaya devam ettiğini kaydetti. Kayıp yakınlarının adalet mücadelesini sahiplenme ve yükseltme çağrısı yapılan açıklamada, "Gözaltında kayıpları unutmayalım, hesap soralım" denildi.
17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası kayıp yakınlarının adalet arayışıyla başlıyor. "Gözaltında kayıpları unutmayalım, hesap soralım" çağrısı yapan Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komitesi (ICAD) yayınladığı açıklamayla, mücadelenin süreceği kaydedildi.
'GÖZALTINDA KAYBETME POLİTİKASI UYGULANMAYA DEVAM EDİYOR'
Egemen sınıfların baskıya ve sömürüye dayalı sistemlerini ayakta tutmak için başvurdukları sistematik, planlı ve programlı yöntemlerden biri olan gözaltında kaybetme saldırısının birçok ülkede tabandan geliştirilen örgütlü mücadele ile durdurulabildiğini hatırlatan ICAD, "Başta faşist ve totaliter rejimler olmak üzere, 'burjuva demokrasisi'nin olduğu ülkelerde de uygulanan gözaltında kaybetme saldırısı, 20. yüzyıl boyunca Avrupa'dan Asya'ya, Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya dünyanın birçok ülkesinde başta komünistler, devrimciler olmak üzere toplumsal muhalefete karşı vahşice uygulandı ve hala birçok ülkede uygulanmaya devam etmektedir' dedi.
'KAYIP YAKINLARININ MÜCADELESİ, MÜCADELELER ORTAYA ÇIKARDI'
Gözaltında kaybetme saldırısının bir devlet politikası ve terörü olduğunun altını çizen ICAD, gözaltında kaybetme politikalarıyla mücadelenin de köklü bir tarihi olduğunu vurguladı. ICAD'ın açıklaması şöyle devam etti: "Kayıp yakınlarının ve politik güçlerin gözaltında kayıpların akıbetini ortaya çıkarma ve sorumluların hesap vermesi için sürdürdükleri mücadele, Arjantin'de Plaza de Mayo Anneleri ve Türkiye'de Cumartesi Anneleri ve Kürdistan'da Amed'de, Batman'da süreklileşen kayıp yakınlarının eylemleri örneklerinde olduğu gibi, birçok ülkede önemli örgütlenmeler ve mücadeleler ortaya çıkarmıştır.
'SINIFSIZ VE SÖMÜRÜSÜZ BİR DÜNYA YARATMA MÜCADELESİNİN PARÇASI'
Tüm toplumsal muhalefeti sindirme ve yok etmeyi hedefleyen gözaltında kaybetme saldırısına karşı mücadele, özgürlük, eşitlik ve insanca bir yaşamdan yana olan herkesin görevidir. Kayıp yakınlarının yürüttüğü ısrarlı mücadelenin sahiplenilmesi ve büyütülmesi güncel görevlerdendir. Gözaltında kayıpların örgütlü mücadelesi, egemen sınıfların uyguladıkları bu kirli yöntemi teşhir ederek hesap soran, yaşam hakkını savunan, gözaltında kaybettikleri insanların uğruna mücadele ettikleri sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya yaratma yaratma mücadelesinin bir parçasıdır.
'HESAP SORALIM'
Gözaltında kayıpların hesabını sorma mücadelesi, emperyalist savaş ve işgallere, işkence ve katliamlara, ırkçılığa ve ayrımcılığa, kapitalist sömürü ve baskı sistemine karşı mücadele olarak ele alınmalıdır. 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası'nda faşizmin aramızdan çekip aldığı kayıplarımızın akıbetini sormaya devam etmek, sorumlulardan hesap sormak, gözaltında kayıpları ve onların mücadelesini sahiplenmenin gereğidir.
'KAYIP YAKINLARININ MÜCADELESİNİ SAHİPLENELİM'
ICAD, insan haklarından, özgürce ve insanca bir yaşamdan yana olan herkesi 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası boyunca gözaltında kayıpların hesabını sormak, sorumluların yargılanmasını istemek için harekete geçmeye çağırmaktadır. ICAD, gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanması ve sorumluların yargılanması için kayıp yakınlarının mücadelesini sahiplenmeye ve büyütmeye çağırmaktadır. Gözaltında kayıpları unutmayalım, hesap soralım!"