6 Ekim 2024 Pazar

İasos Antik Kenti’ni korumak için dava açıldı

İasos Antik Kenti'nde yapılmak istenen limana karşı "yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açıldı.

Muğla Milas ilçesinin Kıyıkışlacık köyünde bulunan İasos Antik Kenti'nin yakınlarında ikinci bir maden ve kargo yükleme limanı yapılmak isteniyor. Ayıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından yapılmak istenilen projeye bölge halkı başta olmak üzere çevreciler tepkili.

Avukat Bora Sarıca yöre halkı ve çevrecilerden oluşan 300 kişinin vekaletini alarak, Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'ne "Yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açtı.

İasos Antik Kenti'nin bulunduğu Kıyıkışlacık'ta ikinci büyük maden ve kargo yükleme limanı projesi için 4 Ocak 2021'de "ÇED gerekli değildir" kararı verilmişti. Avukatlar, keşif yapılırsa projenin durdurulacağını bildirmişlerdi.

İASOS ANTİK KENTİ HAKKINDA
Kent, büyük surlar, su kemerleri, agora, tiyatro, mezar taşları, Roma dönemine ait oda mezarları ve balıkçı pazarıyla adeta açık hava müzesi durumunda bulunuyor. İasos'ta yapılan arkeolojik kazılar sonucu, kentteki en eski yerleşim, milattan önce 3 bin yıllarının sonuna tarihlendi.

Kentte Neolitik, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Genç Bizans, Orta Çağ, Menteşe, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izleri görmek mümkün. 

İasos'ta antik dönemde kullanıldığı belirlenen 5 mermer ocağı bulundu. Kırmızı, pembe ve beyaz damarlara sahip mermer ocaklarının genellikle su kenarlarında yer alıyor. İmparatorluk döneminde işleyen ocaklarda, hidrolik sistemle mermerlerin kesilmiş olduğu biliniyor. Sadece İasos'ta çıkarılan ve geçmişte hidrolik sistemle kesildiği belirlenen kırmızı renkteki eşsiz mermerler, Ayasofya'da duvarlarda pano olarak da kullanıldı.

Öte yandan, İasos'taki kırmızı mermerin İtalyan şair Dante'nin Ravenna kentindeki mezarında, Yunanistan ve İsrail'deki bazı idari yapılarda da kullanıldığını belirlendi. Yine, İasos mermeri pek çok kilise ve dini merkezde kullanıldı.