4 Ekim 2024 Cuma

Hüseyin Galip Küçüözyiğit'in akıbetinin açıklanması istendi

Kendisinden 51 gündür haber alınamayan Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in akıbetinin açıklanması için İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Babasını bulana kadar vazgeçmeyeceğini vurgulayan Nursena Küçüközyiğit, "Bu saatlerde onun işkence görüp görmediğini düşünüyorum" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Kanun Hükmünde Kararname'yle(KHK) görevinden uzaklaştırılan ve kendisinden 29 Aralık 2020'den bu yana haber alınamayan eski Başbakanlık Raportörü Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in akıbetine ilişkin açıklama yaptı. 

Beyoğlu'nda bulunan şube binasında düzenlenen basın toplantısına, Küçüközyiğit'in kızı Nursena Küçüközyiğit, Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları katıldı.

'BULDUĞUM KAMERA KAYITLARI İNCELENMEDİ'
"Hüseyin Galip Küçüköztiğit nerede?" yazılı pankart açıldığı basın toplantısında söz alan Küçüközyiğit'in kızı Nursena Küçüközyiğit, babasının kaybedilmesi üzerinden 51 gün geçtiğini vurguladı. Babasının bulunması için her yere başvurduğunu fakat bir dönüş alamadığını söyleyen Küçüközyiğit, kendi imkanları ile kamera kayıtlarına ulaştığına dikkati çekti ve ekledi: "Bulduğum kamera kayıtları incelenmedi. Bundan birkaç ay önce Gökhan Güneş de kaybedilmişti. Geldiğinde maruz kaldığı işkenceleri anlattı. Babamın da öyle olmasını istemiyorum."

'BABAMI BULMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM'
Küçüközyiğit, "Daha önce kaybedilen insanlarla ilgili şeyler okumuştum. Bunlar korkutucu ve kabul edilemez" diye konuştu. Babasını bulmak üzere elinden gelen her şeyi yapacağını vurgulayan Küçüközyiğit, babasının bugün doğum günü olduğunu da ekledi. Küçüközyiğit, "Bu durumların durdurulması için atılan hiçbir adım yok. Babamla keyifli vakit geçireceğim bu saatlerde onun işkence görüp görmediğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'ZORLA KAYBETTİRMELER SON BULMALI'
Cumartesi Annelerinden Ayşe Tepe de, zorla kaybettirmelerin insanlık suçu olduğunun altını çizdi. Tepe, "Bu insanların kaybedildikleri süre boyunca işkenceler gördüğünü biliyoruz. Bunun uzamaması en büyük temennimizdir. Sessiz kalınmamalı. Küçüközyiğit en kısa zamanda bulunmalı ve zorla kaybettirmeler son bulmalı" diye vurguladı.

'HÜSEYİN'İ BULMAK İSTESELER BULURLAR FAKAT İSTEMİYORLAR'
Gözaltına alındıktan sonra kaybolan ve daha sonra cesedi bulunan Hasan Ocak'ın ağabeyi Hüseyin Ocak ise, bu durumun kendisi için 26 yıllık bir acı olduğunu ifade etti. Herkesin özgür ve sağlıklı bir şekilde yaşama hakkı olduğunu dile getiren Ocak, "Hüseyin 51 gündür kayıp.  Ailesinin acısı duyulmalı. Biz 26 yıldır kardeşim Hasan'dan bahsederken hukuk kelimesini ağzımıza alamıyoruz. Bugün yineliyoruz. Hüseyin'i bulmak isteseler bulurlar fakat istemiyorlar. Biz konunun peşindeyiz, acımızı ortaklaştırıyoruz" dedi.

'NEREDE OLDUĞU TESPİT EDİLMELİ VE AİLE BİLGİLENDİRİLMELİ'
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, kayıpların yaşamlarını tehdit eden koşullar altında kaybolduklarına dikkati çekerek, bu uygulamaların yasa dışı olduğunu belirtti. Küçüközyiğit'in 29 Aralık 2020 tarihinden beri kayıp olduğunu aktaran Yoleri, "Hüseyin Galip Küçüközyiğit hakkında hakikatin ortaya çıkarılması, can güvenliğinin sağlanması ve sağlıkla ailesine kavuşması için adli, idari ve siyasi makamları göreve çağırıyoruz: Etkin araştırma ve soruşturma yürütülerek Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in nerede olduğunun tespit edilmesi ve ailesinin bilgilendirilmesi acil olarak sağlanmalıdır" diye konuştu.

'DEVLET İNSAN HAKLARINA DAİR HER ŞEYİ ŞEFFAFLIKLA YÜRÜTMELİ'
"Hakkında hangi suç isnadı bulunursa bulunsun herkesin yaşama, işkenceden korunma, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı başta olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerden eşit ve adil bir biçimde yararlanmaya hakkı vardır" diyen Yoleri, devletin insan haklarına dair her şeyi şeffaflıkla yürütmesi gerektiğine de değinirken herkese duyarlılık çağrısında bulundu.