19 Eylül 2024 Perşembe

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: ABD'yle aramızda güven bunalımı var

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD'yle görüşmelerin devam ettiğini, Minbic'te YPG güçlerini istemediklerini kendilerine ilettiklerini söyledi. Somut bir mutabakata varmadıklarını söyleyen Bozdağ, "Aramızda bir güven bunalımı olduğu çok açıktır. Bu güven bunalımını azaltmanın ve ortadan kaldırmanın yolu Türkiye'ye verilmiş sözlerin tutulmasından geçmektedir" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında 4 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı ardından Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklama yaptı.
 
Efrin işgal harekatında 42 askerin yaşamını yitirdiğini, 202 askerin yaralandığını belirten Bozdağ, "Afrin'in yakın çevresindeki kritik kesimlerin tamamı kontrol altına alınmıştır" dedi.
 
Bozdağ, 1920 kilometrekarelik alanın 1102 kilometresinin alındığını belirterek, "her bölgenin altyapısı ve üstyapısı süratli bir şekilde imar edilecek, bölgede her türlü güvenlik riskleri ortadan kaldırılacak, bölge siviller için yaşanılır bir hale getirilecek. Ayrıca bu bölgelere, göç etmiş olan Afrinliler'in geri dönüşü için de uygun zeminler hazırlanacak ve bunların dönüşleri de Afrin'e sağlanacaktır" dedi.
 
Hava saldırısında ve bombalamalarla yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği, tarihi alanların tahrip edildiği saldırılarla ilgili Bozdağ, "Türkiye'yi siviller konusunda hassas davranmakla veya davranmamakla bu konuda suçlayan ülkeler ve diğer çevrelere diyoruz ki Türkiye'nin hassas davrandığı en önemli şey, sivillerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattığı günden bugüne kadar bölgede Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiçbir sivili hedef almamıştır. Hiçbir mabedi hedef almamıştır. Hiçbir eğitim kurumunu, sağlık kurumunu hedef almamıştır. Tamamen terör örgütünü, teröristleri ve teröristlere ait araç, gereç, sığınak, barınak, mühimmat, silah ve benzeri şeyleri hedef almıştır. Bugüne kadar bir sivilin burnu dahi kanatılmamıştır. Herhangi bir sivilin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yürüttüğü harekat neticesinde hayatını kaybetmesi söz konusu değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri, sivilleri kurtarmak için bölgededir. Teröristleri bölgeden uzaklaştırmak için oradadır. Sivillere yardım etmek için oradadır" iddiasında bulundu.
 
'IRAK'LA ANLAYIŞ BİRLİĞİNE VARILDI'
 
Gazetecilerin Irak'la yapılan görüşmeyi hatırlatması üzerine Bozdağ, "Irak hükümeti ile yapılan görüşmeler olumlu geçmiştir. Irak hükümeti de terör örgütüne karşı Türkiye ile bir anlayış birliğine varmıştır" dedi, operasyon için tarih vermedi. Efrin operasyonu tamamlandıktan sonra Kandil'e operasyon yapılacağı haberlerine rağmen Bozdağ,"Davulla, zurnayla oraya gitmeyeceğiz ama bizim jetlerimizi, Mehmetçiklerimizi gördüklerinde geldiğimizi anlayacaklar" diye konuştu.
 
Bozdağ, "ABD ordusunun İncirlik'ten çekileceğine yönelik haberler doğru mudur?" sorusuna ise, ABD'nin İncirlik'ten çekilmesi veya oradaki gücünü azalmasına dair haberlerin medyada yer aldığını ancak bu haberlerin içerisinde ABD'li yetkililerin bunu yalanladığının da yer aldığını söyledi. Bozdağ, kendilerindeki bilgilerin de ABD'nin bu yönde aldığı bir kararın bulunmadığı doğrultusunda olduğunu kaydetti.
 
ABD İLE ARAMIZDA GÜVEN BUNALIMI VAR
 
Hükümet Sözcüsü Bozdağ, "ABD ile kurulan üçlü mekanizma geçtiğimiz hafta ilk toplantısını yaptı. Münbiç konusunda, özellikle Türkiye'nin masaya koyduğu önerilerin kabul gördüğü şeklinde basına yansımalar var. Bu konuda bir mutabakat söz konusu mu?" sorusunu yanıtlarken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Türkiye'yi ziyaretinde üç ayrı ortak mekanizma kurulmasının kararlaştırıldığını anımsattı.
 
Bu mekanizmalarından birinin Suriye ve PKK konusunu görüşmek üzere kurulan mekanizma olduğunu hatırlatan Bozdağ şunları söyledi.
 
"Washington'da yapılan bu toplantıda, Türkiye ABD'den neler beklediğini çok net bir şekilde bir kez daha ortaya koydu. Esasında bu toplantıda bizim beklentilerimizin nasıl ve hangi süreçte hayata geçirileceği hususunda yoğunluklu olarak durulmuştur. Müzakere sonucunda belli bir noktaya gelinmiştir. Türkiye'nin tutumu çok nettir. Münbiç'te PKK'lı, PYD'li YPG'li hiçbir teröristi, DEAŞ'lı hiçbir teröristi Türkiye istememektir. SDG şemsiyesi kılıfı altına gizlenerek de istememektedir. Açık bir şekilde de bölgede terör unsurlarının barındırılmasını istememektedir. Biz bunu çok net bir şekilde muhataplarımıza burada da ilettik. Eğer burada bir anlayış birliği sağlanamazsa Türkiye buradaki teröristleri Afrin'dekileri nasıl temizlediyse aynı usul ve yöntemle temizlemekte kararlıdır. Bunu çok net bir şekilde buradan bir kez daha belirtmek etmek isteriz."
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 19 Mart'ta ABD'ye gideceğini açıklayan Bozdağ, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile o güne kadar yapılan görüşmelerin sonuçları üzerinde tekrar görüşeceklerini aktardı. Bozdağ, "Türkiye, ABD'nin Suriye konusunda bundan sonra sözlerinden ziyade icraatlarına bakacaktır. Aramızda bir güven bunalımı olduğu çok açıktır. Ciddi soruların olduğu çok açıktır. Bu güven bunalımını azaltmanın ve ortadan kaldırmanın yolu Türkiye'ye verilmiş sözlerin tutulmasından geçmektedir. O da 'Tutacağız' demekten değil bunun adımını bizzat arazide atmaktan geçmektedir. Biz arazideki adımlara bakarak kararlarımızı oluşturacağız" ifadelerini kullandı.
 
Bozdağ, soru üzerine, Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesinin 4 Nisan'da İstanbul'da yapılacağını, ayrıca 3 Nisan'da Türkiye ile Rusya arasında bir stratejik iş konseyi toplantısının gerçekleştirileceği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bu toplantıda da yer alacağını kaydetti.
 
PENTAGON: EFRİN SORUNUNU DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ
 
Öte yandan Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway da, Türkiye'nin Efrin'deki harekatıyla ilgili sorunları diplomatik yollarla çözmeye çalıştıklarını belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO'ya yönelik eleştirilerini değerlendiren Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, "ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ankara'da ilan ettiği gibi ABD ve Türkiye, ilişkilerimizin karşı karşıya olduğu tüm kilit sorunların tartışılması için sonuca odaklı mekanizmayı oluşturma anlaşmasına vardı" diye konuştu.
 
Rankine Galloway, "Bu tartışmaların olası sonuçlarını öngöremiyoruz. Detaylar, diplomatlarımız ve uzmanlarımızın ortak çalışması sırasında ortaya çıkacak" dedi.