21 Eylül 2024 Cumartesi

HRW: Suudi Arabistan-Yemen sınırında yüzlerce mülteci katledildi

Human Rights Watch, Suudi Arabistan'ın Yemen'le olan sınırında geçen sene içerisinde yüzlerce Etiyopyalı mültecinin katledildiğini açıkladı.

Human Rights Watch (HRW), Suudi Arabistan'ın Yemen'le olan sınırında Etiyopyalı mültecilere dönük onlarca katliamlarda bulunduğu yayınladığı raporla açıkladı.

Yemen'le Suudi Arabistan sınırını geçmeye çalışan en az yüzlerce Etiyopyalı mültecinin 2022 Mart ve Haziran 2023 arasında katledildiği kaydedilen raporda, raporun yazıldığı süreçte katliamların devam ettiği belirtildi.

Suudi Arabistan sınırında bulunan askerlerin sınırı geçmeye çalışanlara karşı patlayıcı silahlar kullandığı, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere yakın mesafeden ateş açtığı ve bu saldırıların yaygın ve sistematik bir şekilde devam ettiği belirtilen raporda, bu katliamların insanlığa karşı suç olduğu vurgulandı.

Bazı olaylarda, sınırdaki askerlerin Suudi Arabistan'ın geçici mülteci merkezlerinde tutulup sınır dışı edilen ve Yemen'e geri dönmeye çalışan mültecilere de ateş açtığı belirtildi. 

Ortalama 750 bin Etiyopyalı ekonomik ve siyasi sebeplerle Suudi Arabistan'a göç ederek yaşamını sürdürdüğü belirtilen raporda, Etiyopyalıların "Yemen rotası" adı verilen rotayı kullandığı dile getirildi.

Raporda; 42 mülteciyle görüşüldüğü, mültecilerin göç yolculuğu boyunca insan kaçakçıları tarafından sürekli darp, tehdit ve istismar gördükleri bilgisi de yer aldı. Askerlerin saldırıları sonucu katliamların yanı sıra çok sayıda mültecinin organlarını kaybettiği de kaydedildi.

Raporun sonunda, Suudi Arabistan hükümetine çağrıda bulunularak, mültecilere dönük saldırıların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca Birleşmiş Milletler'den de katliamlara ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatılması istendi.

Raporun orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.