22 Eylül 2024 Pazar

HRW: Suriye Milli Ordusu yağma, tecavüz, alıkoyma ve infaz suçları işledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk devleti ve çetelerinin işgal alanlarında işlediği suçlara dikkat çeken bir makale yayınladı. Olası işgal saldırıları nedeniyle bölgedeki sivillerin risk altında olduğu belirtilen makalede, SMO'nun yağma, tecavüz, alıkoyma ve yargısız infaz gibi suçlarını sürdürdüğüne işaret edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk devletinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik saldırılarına ilişkin açıklama yaptı, bölgede yaşayan sivillerin risk altında olduğu uyarısında bulundu.

HRW'nin internet sitesi olan hrw.org'da, Türk devleti ve çetelerinin saldırıları, insan hakları ihlalleri ve bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin soru-cevap şeklinde bir makale yayınlandı.

Makalede, savaş hukuku yükümlülükleri, mülteciler ve yerinden edilmiş kişilerle ilgili endişeler ve tutuklu DAİŞ'liler konusundaki risklere dikkat çekildi.

'TÜRKİYE'NİN KONTROL ETTİĞİ BÖLGELERDE ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR'
Yeni işgal tehditleri ve çete bölgelerinde işlenen insanlık suçlarının konu edildiği makalede, Türk devletinin daha önce gerçekleştirdiği işgal saldırıları hatırlatıldı ve şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri müdahaleleri insan hakları ihlalleriyle doluydu. Bugün Türkiye'nin kontrol ettiği bölgelerde Türkiye ve yerel Suriyeli gruplar sivillerin haklarını ihlal ediyor ve onların özgürlüklerini cezasızlıkla kısıtlıyorlar."

Türk devletinin olası saldırılarının kapsamının henüz bilinmediği vurgulanan makalede, "Herhangi büyük bir müdahalenin binlerce kişiyi daha yerinden etmesi ve halihazırda sınırlarında olan insani yardımları sınırlaması muhtemeldir" ifadesi yer aldı.

'SMO, YAĞMA, TECAVÜZ, ALIKOYMA VE YARGISIZ İNFAZ SUÇLARI İŞLEDİ'
Türk devletinin silahlandırıp savaştırdığı çetelerin işgal bölgelerinde yağma, gasp, infaz gibi insanlık suçları işlediği belirtilen açıklamada, "Ekim 2019 müdahalesi sırasında ve hemen sonrasında, Türkiye ve Türkiye tarafından desteklenen bir devlet dışı silahlı grup olan Suriye Milli Ordusu, ayrım gözetmeksizin yerel Kürt nüfusa ait sivil yapıları bombaladı ve özel mülkleri sistemli bir şekilde yağmaladı. Kontrol ettikleri kuzeydoğu Suriye'de yüzlerce insanı alıkoydu, Kürt güçlerini, siyasi aktivistleri ve acil müdahalede bulunanları yargısız infaz etti" ifadeleri yer aldı.

HRW'nin hazırladığı makalede, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Soruşturma Komisyonu'na göre, Türk devletine bağlı çetelerin en az 30 tecavüz dahil olmak üzere, kontrol altındaki bölgelerde kadınlara ve erkeklere yönelik cinsel şiddet uyguladığı vurgulandı.

Makalede ayrıca, işgal altındaki Serêkaniyê yakınlarındaki Allouk su istasyonunun çeteler tarafından pek çok kez kapatıldığı ve bölgede yaşayan 460 bin sivilin susuz bırakıldığı vurgulandı.

'EFRÎN'DEKİ MÜLKLERE EL KOYDULAR, YIKTILAR, YAĞMALADILAR'
Efrîn'e yönelik işgal saldırısının hatırlatıldığı makalede, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 23 sivilin hayatını kaybettiği üç saldırıyı araştırdığı da ifade edildi. Makalede, çetelerin Efrîn'de işlediği kimi suçlara örnek de verildi. "Türkiye destekli devlet dışı silahlı gruplar, aynı zamanda Efrîn'deki Kürt sivillerin mülklerine onlara bedel ödemeksizin el koydular, yıktılar ve yağmaladılar, savaşçıları ve onların ailelerini çevre sakinlerinin evlerine yerleştirdiler. Yerel aktivistler, o esnada ilgili grupların yasadışı gözaltı, işkence ve kaybolmaya varan en az 86 kötüye kullanımını bildirdi."

'TÜRK GÜÇLERİ İHLALLERİ TEKRARLAMA RİSKİ TAŞIYOR'
İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle da olası işgal saldırılarının yaratacağı yeni insan hakları ihlallerine işaret etti. Coogle şunları belirtti: "Yeterli önlemler alınmadığı takdirde, Türk güçleri ve Suriyeli vekilleri, bu ihlalleri tekrarlama riski taşıyor. Çatışma, Suriye'nin kuzeyindeki milyonlarca insan için zaten yıkıcı olan insani durumu daha da kötüleştirebilir."