16 Eylül 2024 Pazartesi

HRW: Kadın ve çocuklar haklarından mahrum bırakılacak

HRW, Irak'ta Kişisel Statü Yasası'nda değişiklik çalışmalarına dikkat çekerek bunun kadın ve çocukları haklarından mahrum bırakacağını belirtti. 

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Kişisel Statü Yasası'nda değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalara dair açıklama yaptı. HRW, Irak'ın bu yasayı çıkararak birçok uluslararası anlaşmayı ihlal edeceğini ve bu yasanın kadınları haklarından mahrum bırakacağını belirtti.

Irak Parlamentosu'nda bulunan Şii taraftarlar, parlamentoya 1959 yılında çıkarılan Kişisel Statü Yasası'nın 188. maddesini değiştirmeyi öngören bir yasa tasarısı sundu. Yasa tasarısında yapılmak istenen değişiklikle annelerin velayet hakları ellerinden alınacak ve 9 yaşındaki çocukların evlendirilmesi serbest hale gelecek.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kişisel Statü Yasası'nda değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalara dair bir açıklama yayımladı. Yasanın değiştirilmesiyle kadın ve çocuk haklarının ihlal edildiğini belirten HRW, Irak Parlamentosu'nun da yasayı onaylaması dahilinde birçok uluslararası anlaşmayı ihlal edeceğini bildirdi.

'ÇOCUK HAKLARINA AYKIRI'
İnsan Hakları İzleme Örgütü yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Irak Parlamentosu çocuk evliliklerini yasallaştırmaya çalışıyor ve bu yasayı çıkararak kadın ve çocukların haklarını riske atıyor. Bu yasa çıkarsa Irak imzaladığı iki uluslararası anlaşmayı ihlal etmiş olacak. Bunlar Çocuk Hakları Bildirgesi ve kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine yönelik sözleşmedir.”

'ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜ AÇILIYOR'
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Yasa değişikliğiyle evliliklerin mahkeme dışında yapılmasına olanak tanınacak ve 9 yaşındaki çocukların evliliği yasallaştırılacak. Aynı zamanda bu yasa değişikliği ile çocuğun velayet hakkı annenin elinden alınıyor. Mahkeme dışı evlilik meselesi artık Irak'ta büyük bir sorun haline geldi ve bu nedenle son 20 yılda çocuk yaşta evliliklerin oranı arttı. UNHCR raporuna göre Irak'ta kadınların yüzde 28'i 18 yaşından önce evleniyor. Ayrıca Irak'taki Birleşmiş Milletler misyonunun verilerine göre kız çocuklarının kayıt dışı evliliklerinin yüzde 22'si 14 yaşın altında. Mahkeme dışında yapılan evlilik, kadınları tüm haklarından mahrum bırakmakta ve devlet hizmetlerinden yararlanmalarını engellemektedir. Bebeklerin hastanelerde doğmasına izin vermediği için birçok kız ve erkek çocuğunun hayatı ciddi tehlikeye girecek. Ayrıca mahkeme dışında yapılan evlilikler sonucu doğan çocuklar da kimlik ve eğitim hakkından mahrum kalıyor. Bu değişiklik uluslararası anlaşmaların ihlaline yol açacak ve kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel haklarından mahrum kalmasına neden olacaktır.”