16 Eylül 2024 Pazartesi

Hopa'da yüzlerce kişi Reşit Kibar için sokağa çıktı

Hopa'da yüzlerce kişi, doğa talanına karşı çıktığı için katledilen Reşit Kibar için sokağa çıkarak yürüyüş düzenledi.

Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde özel bir şirketin "orman parkı" projesi için ormanlık alana iş makineleriyle girmesine itiraz eden köylülere silahlı saldırı gerçekleşti. Özel şirketle bağlantılı Muhammed Ustabaş, iş makinelerini engelleyen köylülere silahla saldırdı, saldırıda Reşit Kibar katledildi.

Hopa halkı, Reşit Kibar'ın katledilmesine karşı sokaklara çıktı. Yüzlerce kişi Hopa Meydan Parkında buluşarak "AKP elini doğamızdan çek" sloganıyla Metin Lokumcu Meydanına yürüdü. Yürüyüşe, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika temsilcisi de katıldı.

Basın açıklamasını Nurcan Altunkaya okudu. AKP'nin yıllardır ülkenin her yerinde gerçekleştirdiği doğa katliamlarından birinin de Cankurtaran'da yapılmak istendiğini ifade eden Altunkaya, "Sermaye sahipleri çetelerle birlikte devletin kolluk kuvvetlerinin önünde orman talanına karşı çıkan halka silahlı saldırı cesaretine sahip. Belli ki bu cesaret proje onayını veren bakanlardan, uyuşturucu taciri çetelerden alınıyor" ifadelerini kullandı.

Altunkaya, şöyle devam etti: "Bizler de cesaretimizi hiç düşünmeden kurşunların önüne atlayan Cankurtaran halkından, sevgili Reşit'ten alıyoruz. Sevgili Reşit sana söz! Ne doğanın talanına, ne de çetelere geçit vermeyeceğiz. Bu katliamın sorumlusu olan AKP'den, sermayeden hesabını biz soracağız."

KARAHAN: YAŞADIĞIMIZ TOPRAKLARI KATİLLERE TERK ETMEYECEĞİZ
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, ülke topraklarının tümünün ranta kurban edildiğini ifade ederek, "Rant uğruna doğayı katledenler, kiralık katilleriyle de can almaya başladılar" dedi. Bu sürecin daha fazla dayanışma ve mücadeleyle aşılabileceğini vurgulayan Karahan, "Biz bu ülkeyi, yaşadığımız toprakları katillere terk etmeyeceğiz. Kiralık katillerin ve arkasındaki güçlerin her zaman karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini
kullandı.

USTABAŞ: MÜCADELESİNİ ZAFERE TAŞIYACAĞIZ
Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Kamil Ustabaş, 2011 yılında katledilen Metin Lokumcu'yu hatırlatarak, ne zaman eşitlik ve özgürlük istense devletin silahla, tankla ve yerli işbirlikçileriyle karşılarına çıktığını söyledi. Reşit Kibar'ın daha önce de taş ocağına karşı mücadele ettiğini hatırlatan Ustabaş, Kibar'ın mücadelesini zafere taşıma sözü verdi.

Açıklamanın ardından bir süre uluslararası karayolu trafiğe kapatılarak oturma eylemi yapıldı.